Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Kinderombudsman

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Kinderombudsman is een nieuwe functie in voorbereiding die begin 2011 door de Tweede Kamer zal worden benoemd als substituut-ombudsman bij de Nationale ombudsman. De taken van de Kinderombudsman zullen divers zijn, zoals onder meer het gevraagd en ongevraagd adviseren van regering en parlement over wet- en regelgeving met betrekking tot de rechten van kinderen en jeugdigen tot 18 jaar. Ook zal de Kinderombudsman klachten van kinderen en jeugdigen behandelen die betrekking hebben op overheids- en andere organisaties. Daarnaast kan de Kinderombudsman mogelijke schendingen van kinderrechten in Nederland onderzoeken.

Het initiatief-wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Khadija Arib tot het instellen van de Kinderombudsman is op 22 april 2010 aangenomen door de Tweede Kamer en op 15 juni 2010 door de Eerste Kamer. Op 3 september 2010 heeft de ministerraad de wet bekrachtigd.

De Nationale Ombudsman is momenteel bezig met de voorbereiding van de functie van Kinderombudsman. In de sollicitatieprocedure zal hij tenminste drie geschikte personen selecteren, waarna de Tweede Kamer de uiteindelijke kandidaat zal kiezen en benoemen.

Jos Aalders

Tot op heden is de heer Jos Aalders uit Velp actief als zelfbenoemd "kinderombudsman".[1] Zodra de officiële Kinderombudsman in overheidsdienst in functie treedt zal de heer Aalders stoppen als "kinderombudsman".[2]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen

Referenties