Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Kieskeurig

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met de term kieskeurig bedoelt men de eigenschap van een persoon om moeilijk te bevredigen / tevreden te (willen) zijn wat de smaak en/of keuzes betreft. Dit kan zijn vanwege hogere of meer eisen die de bewuste persoon zelf stelt, maar kan ook door toedoen (wil) van (een) ander(en) zijn. Men kan kieskeurig zijn uit een zeker oogpunt, door exact te weten wat men wil, en uit een onzeker oogpunt, door niet te weten wat te verwachten. Dergelijke onzekerheden kunnen ook een voortvloeisel zijn van minder goede of slechte ervaringen, waarbij men dan gevolgelijk kieskeuriger wordt oftewel veranderen de normen. Men gebruikt voor kieskeurigheid ook de term kiesheid (is ook de aanduiding voor een angstvallig, bescheiden, anderen ontziende gevoeligheid).

Hetgeen men kieskeurig om is kan bijvoorbeeld de kwaliteit van een produkt betreffen, zoals van kleding, apparatuur of gereedschap. Veelal zal het-één-en-ander ook de zintuigen en/of het gemoed aangaan, zoals kieskeurig in muziek, kieskeurig met sieraden of kieskeurig met voedsel. Iemand die vaak traag, moeilijk en met tegenzin eet noemt men een kieskauw(st)er (kieskauw). Hiermee duidt men ook een zeur aan, die zanikt en zeurt over een bepaald onderwerp. Ook kan iemand kieskeurig zijn aangaande een eventuele levenspartner of andere omgang met personen, waar meestal ook bepaalde redenen aan ten grondslag liggen.

Zie ook

  • Kies (doorverwijzing).