Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kerkgenootschap

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kerkgenootschap is een zelfstandige organisatie die een kerk of godsdienstige gemeenschap vertegenwoordigt. In plaats van kerkgenootschap spreekt men ook wel over kerkelijke denominatie.

Nederland

In Nederland is een kerkgenootschap een rechtspersoon op grond van artikel 2 van Boek 2 in het Burgerlijk Wetboek.

Sinds de invoering van het Burgerlijk Wetboek in Nederland rond 1848 (voortvloeiend uit de Franse Code Civil), wordt er een uitdrukkelijke scheiding tussen kerk en staat toegepast. Dit houdt in dat de Nederlandse staat geen enkele zeggenschap heeft over de geloofsbeleving en godsdienstuitoefening binnen de kerkgenootschappen in Nederland, van welke denominatie dan ook.

Volgens de gangbare uitleg van de Nederlandse wet gelden de Hervormde Kerk (tot aan de fusie waarbij deze opging in de PKN), de Protestantse Kerk in Nederland en de Rooms-katholieke Nederlandse kerkprovincie als „kerkgenootschappen”, en de plaatselijke gemeenten c.q. parochies als „zelfstandige onderdeel van een kerkgenootschap”. Bij de Gereformeerde Kerken in Nederland (tot aan de fusie waarbij deze opging in de PKN) en de kleinere gereformeerde kerken geldt de plaatselijke gemeente echter als het kerkgenootschap; de overkoepelende organen (die in het dagelijks taalgebruik wel gewoon als kerkgenootschap worden aangeduid) hebben rechtspersoonlijkheid als „lichaam waarin kerkgenootschappen zich hebben verenigd”. Vandaar ook dat de namen van deze gereformeerde kerkgenootschappen in het meervoud zijn gesteld.

Omdat kerkgenootschap in Nederland een wettelijke term is, is bijvoorbeeld ook het jodendom in een ’kerkgenootschap’ georganiseerd (het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap of NIK), terwijl men gewoonlijk in het jodendom niet naar zichzelf verwijst als een ’kerk’.

België

In België wordt de term soms wel gebruikt, met name door protestantse kerken (die dikwijls verbindingen hebben met kerkgenootschappen in Nederland), maar is het geen wettelijk gedefinieerd begrip.

Externe link