Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kees de Kort (schilder)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Cornelis Jacobus (Kees) de Kort (Nijkerk, 2 december 1934) is een in Bergen woonachtige Nederlandse schilder, ontwerper en illustrator. Hij is vooral bekend om zijn illustraties van Bijbelverhalen.

Opleiding

Hij studeerde van 1956 tot 1962 aan de Kunstacademie te Amersfoort, aan de Academie voor Beeldende Kunsten Artibus te Utrecht en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.

Loopbaan

De Kort begon Bijbelverhalen te illustreren voor de Schoolradio, waarbij de illustraties bedoeld waren om te tonen hoe voorwerpen er in Bijbelse tijden uitzagen. In 1965 werd hij gekozen door een commissie om in opdracht van het Nederlands Bijbelgenootschap een serie Bijbelverhalen voor mensen met een verstandelijke beperking te maken. Dat resulteerde in de serie Wat de bijbel ons vertelt waarvan het eerste deel in 1967 verscheen. Deze serie, waarvan elk boekje een Bijbelverhaal bevat, bleek bij een veel groter publiek aan te slaan. De kenmerkende tekenstijl ontwikkelde De Kort door kinderen die tekenen te observeren. De tekeningen bestaan uit rustige vlakken die afwisselend gekleurd zijn. De teksten zijn eenvoudig en kort, dikwijls niet meer dan een enkele zin per illustratie en gebaseerd op de oorspronkelijke Bijbeltekst. De boekjes uit de serie werden vertaald in tientallen talen. Na 28 delen werd de serie in 1992 gebundeld in de Kijkbijbel. Daarnaast heeft hij de Neukirchener Kinderbibel en de Neukirchener Erzählbibel geïllustreerd samen met zijn zoon Michiel de Kort. Met zijn andere zoon Hjalmar de Kort illustreerde hij Es begann im Paradies. Daarnaast heeft De Kort illustraties gemaakt voor volwassenen over de Bijbelboeken Amos, Hooglied en Job.

De Kort heeft ook glas-in-loodramen en drieluiken met religieuze voorstellingen in opdracht vervaardigd. Een seculier thema binnen zijn werk vormen varkens, waardoor hij gefascineerd is.

De Kort is getrouwd met Korneel Min en hij heeft twee kinderen.

Prijs

Externe link


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • Kees de Kort, een Hommage aan 40 jaar kunstenaarschap. Gids bij de tentoonstelling in het Bijbels Museum te Amsterdam van 21 december 2006 t/m 18 maart 2007
  • Kees de Korts Kijkbijbel is een van die zeldzame blijvertjes door Lodewijk Dros in Dagblad Trouw 11 januari 2007.
  • Met Andere Beelden door Frans van Houwelingen. In: Met Andere Woorden Kwartaalblad over bijbelvertalen 25e jaargang nr 4 december 2006. blz. 29-33.
  • Kijkbijbel door Kees de Kort uitgegeven door het Nederlands Bijbelgenootschap. 1992. ISBN 9061263883
  • website Neukirchener Verlag
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Kees de Kort op Wikimedia Commons.

rel=nofollow