Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kadaza.nl

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kadaza.nl is een door Amsterdamse studenten ontworpen en opgerichte website bestaande uit pagina's met 24 grote vierkante blokken, met elk een eigen hyperlink. Hierdoor krijgt de website de functie van een visueel ingestelde startpagina.
De gebruiker van de startpagina kan deze blokken zelf (her)inrichten aan de hand van zijn/haar wensen.

Ontstaan

Kadaza.nl is in 2008 ontworpen door twee Amsterdamse studenten, Karel Rotteveel en Steven Witte. Zij studeerden op dat moment aan de Hogeschool Inholland en onderzochten voor hun studie de populariteit van websites aan de hand van verschillende onderwerpen. De resultaten van het onderzoek bracht hen vervolgens op het idee om een eigen visueel ingerichte startpagina te ontwikkelen. Op 11 november 2008[1] is Kadaza.nl daadwerkelijk op het internet gezet als startpagina.

Gebruik

Na de start in 2008 heeft Kadaza.nl inmiddels een plaats verworven tussen de beschikbare startpagina's op het internet [2] en vindt het zijn toepassing als startpagina voor diverse particuliere computergebruikers [3] maar ook als hulpmiddel in het Hoger Beroeps Onderwijs [4] en in cursussen/trainingen. [5].

Externe link

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
Zoek op Wikidata
rel=nofollow
rel=nofollow