Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kaap de Goede Hoop

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaap de Goede Hoop.

Kaap de Goede Hoop oftewel Kaap die Goeie Hoop (Afrikaans) oftewel Cape of Good Hope (Engels) is de naam van de zuid-westelijkste punt van Afrika, en wordt ten onrechte beschouwd als een overgang tussen de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan. De kaap is gelegen in Zuid-Afrika, nabij Kaapstad. Het zuidelijkste punt van Afrika is Kaap Agulhas, ongeveer 200 km oostelijker.

De eerste Europeaan die deze kaap voorbij voer, was de Portugees Bartolomeus Diaz in 1488. In die tijd waren diverse Portugese expedities uitgezonden om de kust van Afrika steeds verder naar het zuiden te verkennen, en vervolgens weer thuis te komen. Diaz had op een van deze expedities dan uiteindelijk de zuidkust van Afrika bereikt. Het verhaal gaat dat hij aanvankelijk de kaap Cabo Tormentosos (Kaap der stormen) had genoemd, maar dat Johan II van Portugal de naam veranderde in Cabo de Bõa Esperança (Kaap van de Goede Hoop), omdat deze ontdekking de zeeroute naar Indië een eind dichterbij bracht.

VOC

Op 6 april 1652 vestigde Jan van Riebeeck hier een verversingspost voor de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie. Vanuit deze post ontwikkelde zich in de daaropvolgende jaren een permanente kolonie, onder meer door het toekennen van land aan zogenaamde vrijburgers, die zich in het gebied wilden vestigen. In de eerste anderhalve eeuw daaropvolgend werd het gebied bijna uitsluitend bevolkt door kolonisten van Nederlandse, Franse en Duitse afkomst. Na de Kafferoorlog - in 1795 kwamen de Britten in bezit van het gebied nadat zij de Slag om Muizenberg wonnen.

Zie ook

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Cape of Good Hope op Wikimedia Commons