Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kaap Hoorn

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Kaap Hoorn wordt beschouwd als het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika. Het ligt slechts 2 km ten noorden van de 56e breedtegraad zuid. Kaap Hoorn ligt in Chili, op een eilandje voor de kust van Vuurland. De kaap is geheel kaal, en de enige bewoning is een kleine bemande post, bestaande uit een vuurtoren, een kapel, een woonhuis en een schuur.

Het zuidelijkste punt van het vasteland van Zuid-Amerika is Kaap Froward.

De naam

Willem Corneliszoon Schouten noemde de kaap op 29 januari 1616 naar zijn geboorteplaats, de stad Hoorn in de huidige provincie Noord-Holland, toen hij samen met Jacob le Maire de kaap rondvoer. Er staat letterlijk in het scheepsjournaal: "twelck [dat is: de kaap] onse president ter eeren des stadts van Hoorn noemde Capo Hoorn".

In 1619 rondden de broers Bartolomé en Gonzalo García de Nodal de kaap en herdoopten hem in opdracht van de Spaanse Koning als Cabo San Ildefonso.

De tegenwoordige Spaanse naam is Cabo de Hornos. Deze naam, die letterlijk Kaap van de Ovens betekent, is afkomstig van de Nederlandse naam, wellicht volksetymologisch vervormd onder invloed van de naam Vuurland.

Ontdekking

Schouten en Le Maire ontdekten de kaap toen ze op zoek waren naar een vrije doorgang naar het Verre Oosten, omdat Kaap de Goede Hoop en de Straat Magellaan waren voorbehouden aan de schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Ze veronderstelden in 1616 nog dat de Kaap op het Vuurland lag. Het was waarschijnlijk Gheen Huygen Schapenham, viceadmiraal onder Jacques l'Hermite, die in 1624 ontdekte dat Kaap Hoorn op een apart eiland lag.

De nieuwe route had het voordeel dat de straat tussen Vuurland en Kaap Hoorn, de Straat Le Maire, 16 mijl manoeuvreerruimte had, veel meer dan de paar mijl in de Straat Magellaan. Die manoeuvreerruimte bleek echter over het algemeen niet op te wegen tegen de slechte omstandigheden. Vóór Kaap Hoorn is er geen continentaal plat om de stromingen af te zwakken, en de winden die rond Antarctica cirkelen kunnen er stormen veroorzaken met golven die meer dan twintig meter hoog worden. Gemiddeld zijn er per jaar 200 dagen storm rond Kaap Hoorn, en ook de rest van het jaar is de wind er sterk.

Scheepvaart

Pas in de loop van de 19e eeuw begon het scheepvaartverkeer met regelmaat gebruik te maken van de route rond Kaap Hoorn. Daarmee werd het een uitdaging voor zeiljachten om ook de kaap te ronden. Het eerste zeiljacht dat rond de kaap voer was de Saoirse van Connor O'Brien op zijn tocht rond de wereld van 1923 tot 1925. Sindsdien zijn meer jachten rond de kaap gezeild, maar er zijn er ook vergaan. Ook vandaag de dag blijft de tocht om de kaap een uitdaging voor de zeilvaart. Onder andere komt een van de etappes van de Volvo Ocean Race (voorheen Whitbread Round the World race) voorbij Kaap Hoorn. En verder is er een Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders opgericht, die de herinnering aan de grote zeilvaart om Kaap Hoorn levend wil houden. De stichting looft ook een penning uit aan hedendaagse zeezeilers, die van 50 graden zuid in de Stille Oceaan, rond Kaap Hoorn, naar 50 graden zuid in de Atlantische Oceaan gezeild hebben, of andersom.

Hoewel Kaap Hoorn in het algemeen beschouwd wordt als het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, liggen de Diego Ramírez-eilanden nog circa 100 km ten zuidwesten van de Kaap.

Zie ook

  • Het verhaal van de Susanna, die er in 1905 99 dagen over deed om Kaap Hoorn te ronden.

Externe link

Wikisource  Een Jaar aan Kaap Hoorn op Wikisource

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Cape Horn op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
55°58′48″S, 67°17′21″W

Q4078 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow