Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

KVHV Antwerpen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond Antwerpen (KVHV Antwerpen) is een conservatieve en Vlaams-nationalistische Antwerpse studentenvereniging. Ze behoort tot de koepel van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond en werd opgericht op 19 december 1973. Als autonome afdeling legt ze haar eigen accenten. Het stichterscomité bestond uit Kris Barrezeele, Martin Decancq, Rudy De Paep, Edwin Truyens (stichter NSV!) en Jef Robbroeckx.

Principes

Het KVHV steunt op vier pijlers die ook in de naam terug te vinden zijn. De eerste pijler is Religio (Katholiek. Het Katholicisme biedt een morele grondslag voor de werking en het Vlaamse gedachtegoed. Een tweede pijler is het Patria (Vlaams). Het KVHV streeft niet enkel naar een onafhankelijk Vlaanderen maar is ook bezig met hoe een onafhankelijk Vlaanderen er moet uitzien. Als derde pijler is er Scientia (Hoogstudenten). De leden van het KVHV zijn bijna altijd (oud-) studenten van de universiteit en hogeschool. Als laatste pijler is er Amicitia (Verbond). De leden zien elkaar als "Verbondsbroeders" en afgestudeerde oud-studenten worden ook nog tot het Verbond gerekend. Dit is niet zo bij de meeste andere studentenverenigingen, waar men vaak afscheid neemt van de vereniging als men afstudeert.

De werking bestaat voornamelijk uit het bijbrengen van een culturele en academische vorming die de faculteitsgrenzen en partij-politieke grenzen overstijgt. Bij de studentikoze werking wordt er veel belang gehecht aan het onderhouden van stijlvolle studententradities. Opvallend hierbij is de autonome en (filosofisch) eigenzinninge koers die KVHV-Antwerpen voert ten opzichte van de andere KVHV-afdelingen.

Geschiedenis

Op 19 december 1973 werd KVHV Antwerpen gesticht. Oorspronkelijk als Vlaams-nationalistische debatclub, maar het KVHV-Antwerpen vond algauw de weg naar het studentenleven. In 1976 scheurde door persoonlijke en strategische verschillen de radicalere Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) af van het KVHV-Antwerpen onder leiding van oprichter Edwin Truyens. Hij werd opgevolgd door Bart Vandermoere. In 1976 werd een Verbondshuis geopend; het oranje-blanje-bleu lint werd doorgeknipt door Professor Derine en door Flor Grammens.

In de jaren tachtig organiseerde het KVHV-Antwerpen debatten waarop onder meer Nguza Karl-I Bond, Charles-Ferdinand Nothomb en Guy Verhofstadt aanwezig waren.

Op 17 augustus 1985 herdacht KVHV-Antwerpen de 400e verjaardag van de Val van Antwerpen in aanwezigheid van de Vlaamse premier, Gaston Geens.

In juni 2002 stopte de actieve werking van het Verbond. In het academiejaar 2006-2007 werd het Antwerpse KVHV opnieuw opgericht door Michel Cardon, Stijn Peeters en Peter Moelans met steun vanuit Gent en Leuven.

Activiteiten en persoptredens

Begin 2010 liet KVHV-Antwerpen zich opmerken door het steunen van de controversiële benoeming van Mgr. André Léonard als aartsbisschop van Mechelen-Brussel.[1][2] Op 25 mei 2011 kwam de Tsjechische president Václav Klaus op uitnodiging van het KVHV-Antwerpen spreken op de Universiteit Antwerpen over zijn visie op de klimaatproblematiek.[3][4]

Als openingsactiviteit van het academiejaar 2011-2012 werd de conservatieve cultuurcriticus Theodore Dalrymple aan een vraaggesprek onderworpen. In het daaropvolgende jaar kwam de filosoof Roger Scruton spreken.

In de zomer van 2014 lokte het Antwerpse KVHV controverse uit met het pleiten voor een verhoging van het inschrijvinggeld in het hoger onderwijs. Dit moest voor het Verbond leiden tot beter gemotiveerdere studenten.[5]

Tegenstroom

Tegenstroom is de naam van het tijdschrift van de KVHV-Antwerpen. Het werd opgericht in 1973. Tussen 2002 en 2006 verschenen er geen nummers omdat er geen actieve werking was van KVHV-Antwerpen. In 2006 werd Tegenstroom samen met KVHV-Antwerpen opnieuw opgericht. Een aantal ex-hoofdredacteuren is actief lid (geweest) van een politieke partij, vooral van Vlaams Blok en N-VA: Gerolf Annemans (Vlaams Blok/Vlaams Belang), Fons Borginon (VU/Spirit/VLD), Peter De Roover (VU/N-VA), Koen Kennis (VU/N-VA), Paul Cordy (VU/N-VA), Bart De Wever (VU/N-VA).

Andere bekende ex-hoofdredacteurs zijn journalist Hans Brockmans van Trends en Peter Van den Bossche (Europees rechter bij de WTO.

Bekende Verbonders (selectie)

Oud-praesides

Overig

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties