Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Betrouwbaarheid (informatie)

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Juistheid)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wanneer men spreekt over de betrouwbaarheid van informatie, dan bedoelt men daarmee de mate waarin men erop kan vertrouwen dat de informatie waar en relevant is.

De betrouwbaarheid van media is de betrouwbaarheid van informatie verkregen via die media. In de praktijk integreren mensen betrouwbaarheid en relevantie van mediaberichten tot een subjectief ervaren betrouwbaarheidsgevoel. Media zijn immers mogelijk selectief in het vergaren van nieuws en de manier waarop ze dit vervolgens presenteren aan het publiek. Hoewel het de taak is van nieuwsmedia om juist te informeren en accuraat verslag uit te brengen van gebeurtenissen, is nooit volledig te garanderen dat dit werkelijk zo is. Mogelijk ontbreekt er belangrijke informatie of wordt er aan bepaalde informatie niet voldoende belang gehecht, of juist te veel. Dit levert een onvolledig beeld op. Nog andere factoren spelen bij onjuiste of foute berichtgeving een rol, zoals de tijdsdruk die aan journalisten wordt opgelegd, of besparingen waardoor de informatie niet ter plaatse door een reporter kan worden gecontroleerd. Mogelijk zorgt de concurrentie tussen vooral de ernstige media onderling voor een gunstig effect, omdat hun goede naam en commercieel succes samenhangt met de betrouwbaarheid van de informatie die zij leveren.

In het linguïstisch communicatiemodel van Roman Jakobson moet aan verschillende voorwaarden voldaan worden, wil een bericht effectief zijn. Er kan zowel iets fout lopen bij de zender, de interpretatie van de context, het bericht zelf als bij degene die het bericht interpreteert, de 'ontvanger'. In dit model van communicatie kan de rol van de 'zender' toegekend worden aan de persoon die, binnen een door de 'ontvanger' (de andere persoon, het publiek) te begrijpen context (de situatie die beschreven wordt) via de media (het 'contactkanaal') de informatie overbrengt. De verantwoordelijkheid voor de betrouwbaarheid of onbetrouwbaarheid van de informatie/het bericht ligt hier duidelijk bij de 'zender' (journalist, reporter,...) die, al dan niet gewild, soms een foute interpretatie geeft van het gebeurde.

Zie ook

  • Betrouwbaarheid (doorverwijzing), andere betekenissen van "betrouwbaarheid".