Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jos Brink Genesius Penning

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Jos Brink Genesius Penning is een aanmoedigingsprijs voor een ouderejaars of pas afgestudeerde student van de Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater in de categorie uitvoerend talent in het musical- en muziektheater.


"Guide my Career" staat te lezen op de Genesius Penning. Via Fred Astaire en Wim Sonneveld kwam de penning met de beeltenis van de beschermheilige van de toneelkunstenaars bij Jos Brink omdat hij, volgens de erven Sonneveld, "zinnig en elegant amusement maakte". Brink toonde zich in zijn lange carrière een veelzijdig kunstenaar: acteur, cabaretier, zanger, schrijver, tv-personality en theaterproducent. Bij al deze bezigheden droeg hij dertig jaar lang de Genesius Penning, als steun en inspiratie.

Met de Jos Brink Genesius Penning leeft de herinnering aan deze theaterpersoonlijkheid voort en wordt gehoopt dat zijn niet aflatende, gewetensvolle inzet de komende generaties musicalacteurs, zangers en dansers zal inspireren om zich net zo onvoorwaardelijk als Jos, met hart en ziel aan het theater te wijden.

De dragers van de Jos Brink Genesius Penning mogen het kleinood zien als een erkenning van hun talent en een opdracht om dat talent te blijven inzetten in de geest van de naamgever(s).

Genesius

Genesius van Rome
De heilige Genesius van Rome (Rome, 286 of 303) was een hofnar die door keizer Diocletianus, was ingehuurd om het doopsel van de christenen te bespotten. Tijdens een van zijn optredens, werd hij plots geraakt door het woord van God en bekeerde hij zich onmiddellijk. Daarop werd hij opgepakt en onthoofd. Zijn feestdag is op 25 augustus. Genesius is de patroonheilige van de podiumkunstenaars, de acteurs, de dansers, de clowns, de advokaten en juristen, de epileptici, de stenografen, drukkers en martelingsslachtoffers
Genesius Penning (uit biografie Wim Sonneveld)
1957: "Enige maanden Hollywood, films waaronder SILK STOCKINGS (met Fred Astaire) en WASP END. Van Fred Astaire krijgt hij de beroemde Genesius penning, die Huub later aan Jos Brink zou geven, hetgeen deze in elk interview noemt".
Genesius Penning (uit Simek 's nachts, RVU, radio, 29 april 2001)
In deze aflevering een vraaggesprek met schrijver, cabaretier, acteur, zanger en presentator Jos Brink (59). Gespreksonderwerpen o.a.: de musical die Brink over het leven van Wim Sonneveld heeft geschreven; de Genesiuspenning die Brink van Sonnevelds vriend Huub Jansen heeft gekregen, vanwege het maken van "zinvol en elegant amusement".

Jos Brink

Samen met Frank Sanders richtte hij het theaterproductiebedrijf Tekstpierement op. In dit verband wordt een aantal cabaretprogramma's gemaakt, maar later gaan Sanders en Brink ook musicals produceren. Dit leidt tot een doorbraak met de musical 'Maskerade' (1979) en de TV-show De Jos Brink show (1970). Tijdens de productie van In de zesde hemel (1972) bloeide de relatie tussen Jos Brink en Frank Sanders ook privé op. In 1973 gingen ze samenwonen en later traden ze in het huwelijk.

In de tussentijd bouwt Brink een televisieloopbaan op. Als panellid in AVRO's Wie-kent-kwis krijgt hij de lachers op zijn hand, mede dankzij 'aangever' Mieke Telkamp. De grappen worden door sommigen als 'te plat' ervaren, maar het kijkerspubliek waardeert de grappen en grollen van Brink zonder problemen. Zijn presentatie van Puzzeluur, eind jaren zeventig een mateloos populair programma, levert hem in 1979 een Televizierring op. In datzelfde jaar presenteert hij een televisieprogramma ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van koningin Juliana. Het wordt opgenomen in bijzijn van de koninklijke familie. De beelden van Brink, die tegen alle regels in de koningin kust bij het overhandigen van een boeket bloemen, gaan de wereld over. Jos werd bij het grote publiek steeds bekender, mede dankzij de programma's Babbelonie, waarin hij naast mede-panelleden Lous Haasdijk en Willem Duys veel grappige opmerkingen plaatste, en Wedden dat, waarin hij samen met Sandra Reemer miljoenen huishoudens aan de buis kluisterde met vreemde weddenschappen en snedige opmerkingen.

Jos Brink was als geen ander in staat om zich in te zetten voor de acceptatie van homoseksualiteit. Enerzijds deed hij dit door er in de media openlijk over te praten. Anderzijds schreef hij als pastor onder andere het boek 'Eenling is geenling', over de geschiedenis van homoseksualiteit en de theologische reflecties daarop. De diensten van Jos Brink, onder andere in de vrijwilligerskerk De Duif te Amsterdam, werden dan ook goed bezocht.

Winnaars

2009 Sven Blom
Jury : Steven Moonen, Lieneke Le Roux, Marjolijn Touw, Mary Michon en Karel Simons. Uitgereikt door Job Cohen
2010 Florens Eykemans en Patricia van Haastrecht
Jury: Steven Moonen, Lieneke le Roux, Marjolijn Touw, Mary Michon en Karel Simons. Uitgereikt door Lucie de Lange en Simone Kleinsma
2011 Sander Vissers
Jury: Steven Moonen, Lieneke le Roux, Margot Giselle, Bas Groenenberg en Ara Halici. Uitgereikt door Karin Bloemen
2012 Anouk Kalter
Jury: Steven Moonen, Lieneke le Roux, Margot Giselle, Bas Groenenberg en Ara Halici. Uitgereikt door Willeke Alberti
2013 Christian van Eijkelenburg
Jury: Steven Moonen, Lieneke le Roux, Margot Giselle, Bas Groenenberg en Bruun Kuijt. Uitgereikt door André van Duin