Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Joris Crespin

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Georges "Joris" Crespin (De man met de bril, een grote lange) (New Brighton 26 april 1920) was een Belgisch collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1][2] Crespin was regent in de scheikunde, hij studeerde af in 1940.[3]

Voor de oorlog was hij actief bij de in 1937 opgerichtte anti-Joodse Dietsche Opvoedkundige Vereniging (DOB), hoewel Crespin een tante had die Joods was.

Crespin werd mogelijk anti-Joods onder invloed van Robert Van Roosbroeck, leraar geschiedenis aan de Antwerpse normaalschool en tijdens de oorlog schepen van onderwijs in Antwerpen. Crespin zou voor de oorlog enkele malen Nazi-Duitsland bezocht hebben.

Tijdens de oorlog trachtte hij in het najaar van 1940 de Nationaal Socialistische Beweging in Vlaanderen (NSBiV) uit te bouwen. In december 1940 werd hij lid van de Algemeene SS-Vlaanderen, op 14 maart 1941 werd hij lid van de Waffen-SS maar in juli 1941 werd hij net als Emiel Janssens afgekeurd, waarna hij vertaler werd voor de Waffen-SS.

Hij werkte als onderwijzer aan de Duitse school in Antwerpen van september 1941 tot december 1942 waar hij scheikunde en natuurkunde doceerde.

Op 1 december 1942 werd hij Hilfspolizeibeamter bij de SIPO SD, waar hij bij Abteilung III (Lebensgebiete) werkte. In april 1943 werd hij Dolmetscher (vertaler) op de Dienststelle Erich Holm. Naar eigen zeggen werd in juli 1943 ingelijfd bij de Sturmbrigade Langemarck. Zijn SS-Stamkaart vermeldt echter : “Dienst verlaten : 23 november 1943. Reden : Wapen SS”.[4]

Crespin werd na de oorlog berecht.

Hij emigreerde naar Groot-Brittanië waar hij zich bekeerde en fanatiek katholiek werd.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Haat is een deugd: het credo van de Jodenjagers, Lieven Saerens, Uitgeverij Lannoo 2017, 256p.
  2. º Vreemdelingen In Een Wereldstad een geschiedenis van Antwerpen en zijn joodse bevolking (1880-1944), Lieven Saerens
  3. º 'Taalman' in oorlogstijd. Vlaamse tolken tijdens de bezetting van België (1940-1944). Masterproef tot het behalen van de graad van Master in het tolken, Sien Degeest, Academiejaar 2015 – 2016
  4. º Gewone Vlamingen ? De jodenjagers van de Vlaamse SS in Antwerpen, 1942 (Deel 1), Lieven Saerens
rel=nofollow
rel=nofollow