Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Joos Lambrecht

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Joos Lambrecht (Gent, ca. 1491 - Wesel, 1556/1557) oftewel Jodocus Lambertus of Josse Lambert, was een drukker, lettersnijder en taalkundige. Lambrecht wordt geprezen om de kwaliteit van zijn typografie.

Hij was een schoolmeester en begon pas in 1536 te drukken. Hij is bekend geworden door zijn Nederlandsche spellynghe (1550), dat een van de eerste boeken over de Nederlandse spelling is, en met zijn Naembouck van alle natuerlicken ende ongheschuumde Vlaemsche woorden, een puristisch Nederlands-Frans woordenboek (2e druk 1562).

In Nederlandsche spellynghe publiceert Lambrecht zijn eigen spelling, die heel dicht bij het fonetisch schrift staat. Lambrecht vond dan ook dat spelling en fonetisch schrift zo goed als hetzelfde zijn.

In 1553 verkocht hij zijn drukkerij en ging naar Wesel.

Wetenswaardigheden

  • Zij lijfspreuk was Cessent solita, dum meliora (Laten de traditionele werkwijzen ophouden, nu er betere zijn).[1]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

  1. º Waterschoot, W. (1992) De Gentse drukkers Joos Lambrecht en Jan Cauweel in De Zeventiende Eeuw. Jaargang 8
rel=nofollow
rel=nofollow