Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Joods Actueel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Joods Actueel is een Nederlandstalig Belgisch maandblad dat zich richt tot de Joodse gemeenschap in Vlaanderen en haar vrienden.

Het tijdschrift brengt nieuws, duiding en achtergrondinformatie. Er komen politieke debatten en een mediarecensie uit binnen- en buitenland aan bod. Daarnaast bevat het ook een koosjere kookrubriek, joods sportnieuws en allerlei culturele en religieuze artikels. Het tijdschrift wenst niet politiek partijgebonden te zijn.

De Joodse gemeenschap in België heeft geen gemandateerde feitelijke vertegenwoordiging. Joods Actueel spreekt dan ook niet in naam van de Joodse gemeenschap: de artikelen en opiniestukken van de redactie vertolken enkel de mening van Joods Actueel.[1]

Joods Actueel verschijnt sinds januari 2007 als opvolger van het Belgisch Israëlitisch Weekblad. Louis Davids nam toen als 78-jarige afscheid als hoofdredacteur van het Belgisch Israëlitisch Weekblad.[2] Hij bleef actief als consulent en erevoorzitter van Joods Actueel. Zijn dochter, Terry Davids, werd algemeen directeur, en zijn kleinzoon, Michael Freilich, was hoofdredacteur tot hij in februari 2019 bekendmaakte dat hij in de politiek ging en Terry Davids hoofdredacteur werd.[3]

Joods Actueel komt regelmatig in het nieuws met primeurs[4] of nieuwscommentaren over het Jodendom in België, de Holocaust, en de Israëlisch-Palestijnse kwestie. Freilich was reeds meerdere malen te gast in televisieprogramma’s zoals Phara, Terzake, en De Zevende Dag.[5]

Weblinks
Verwijzingen
  1. º Website Joods Actueel, onderaan de bladzijde. Geraadpleegd: september 2012.
  2. º Het Nieuwsblad, 17 januari 2007, Joods Actueel morgen op de markt
  3. º Joods Actueel, nr. 128, februari 2019
  4. º Pagina’s die Joods Actueel als bron vermelden (via google)
  5. º DeRedactie.be, Michael Freilich is mediawatcher van de week
rel=nofollow