Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jongerencentrum De Pomp

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jongerencentrum De Pomp is een jongerencentrum in de Nederlandse gemeente Altena. Het centrum is onderdeel van Youth For Christ en is sinds de jaren '70 actief in deze gemeente. De Pomp richt zich op jongeren van 12 tot 23 jaar en werkt vanuit een christelijke visie.

Geschiedenis

Het het begin van de jaren 1970 kwam een aantal jongeren in Altena bijeen om zich te richten op bijbelstudie. Deze bijeenkomsten vonden plaats in de kasteelkelder in Dussen. Naast religie was er ook ruimte voor muziek, optredens en films. De aldus ontstane 'koffiebar' sloot zich in 1976 aan bij Youth for Christ.

Na 1976 ontstonden er twee werkgroepen, waarvan de een zich richtte op het zuidelijke deel van Altena en een op de plaatsen Sleeuwijk en Werkendam. De 'zuidelijke werkgroep' organiseerde koffiebars die beurtelings in de diverse dorpskernen plaatsvonden, maar realiseerde in 1980 het eigen gebouw Dynamo aan de Susterenhof in Genderen. Door dalende bezoekersaantallen werden beide werkgroepen in de jaren 90 samengevoegd.

Omdat begin jaren '90 de locatie van Dynamo nodig bleek te zijn voor woningbouw, werd een nieuw onderkomen gezocht en in 1995 werd in Almkerk een voormalige kleuterschool in gebruik genomen. Op 5 februari werd het nieuwe centrum geopend en kreeg daarbij de naam 'De Pomp'. De gemeente had echter ook voor deze locatie nieuwsbouwplannen en in maart 2013 moest het jongerencentrum wederom verhuizen.[1]

In september 2019 is de aanbouw van Jongerencentrum De Pomp geopend.[2]

Activiteiten

Het activiteitenaanbod bestaat uit onder andere thema-avonden, sportactiviteiten, muziek en theater.

In 2019 werd met de MudRun Altena geld opgehaald ten behoeve van de uitbreiding van het jongerencentrum.[3][4][5]

Vanwege de coronacrisis zette De Pomp in februari 2020 zijn activiteiten online voort via de zogenaamde Pomp Stream Party's op het eigen YouTube-kanaal.[6]

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º De Pomp | Jongerencentrum Almkerk - Home. depomp.com Geraadpleegd op 2020-05-18
  2. º (nl) Teus van Tilborg. De Pomp in Almkerk groeit: ‘We willen aan ons christelijk centrum inhoud geven’. Brabants Dagblad (3 september 2019) Geraadpleegd op 2020-05-18
  3. º Mudrun voor het goede doel in Almkerk: ‘Voor herhaling vatbaar’. Brabants Dagblad Geraadpleegd op 2020-05-18
  4. º (nl) hetkontakt.nl. Groots modderspektakel in de polders van Altena. HeusdenenAltena. Het Kontakt Geraadpleegd op 2020-05-18
  5. º (nl) Home. MudRun Altena Geraadpleegd op 2020-05-18
  6. º Dat kan ook: online is jongerencentrum De Pomp in Almkerk wél open. Brabants Dagblad Geraadpleegd op 2020-05-18
rel=nofollow