Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

John William Burgon

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

John William Burgon (Smyrna, 21 augustus 1813 – Chichester, 4 augustus 1888), veelal bekend als Dean Burgon, was een anglicaans geestelijke en deken (dean) van Chichester. Hij bleef bekend voor zijn letterlijke interpretatie van de Bijbel, zijn radicaal verzet tegen de moderne innovaties in de theologie, en zijn verdediging van het Byzantijnse teksttype van het Grieks Nieuw Testament, tegenover de tekstuitgave van Westcott en Hort.

Leven

John William Burgon werd geboren in Smyrna, het huidige İzmir, als oudste zoon van Thomas Burgon en echtgenote Catherine Marguerite de Cramer. (Later kreeg hij nog een jongere broer.) Thomas Burgon, een handelaar van de Levant Company, was een vaardig numismaticus die later, vanaf 1841, als assistent in de afdeling Oudheid van het British Museum werkte. John William Burgons moeder wordt vaak beschreven als een Griekse, maar was de dochter van de Oostenrijkse consul (die geboren was in Keulen) en diens echtgenote uit Engeland.

In 1814, toen John William Burgon pas een paar maanden oud was, verhuisde het gezin naar Londen. De Levant Company verloor in 1826 door een nieuwe wet haar monopolie, maar Thomas Burgon dreef verder handel met antieke kunstzaken, tot het bedrijf in 1841 bankroet ging. De volledige eigendom van oude kunstschatten werd aan het Brits Museum verkocht. J. W. Burgon hoefde dus niet meer te helpen in de handel en ging verder studeren aan Worcester College, Oxford. Hij werd sterk beïnvloed door zijn zwager, de theoloog Henry John Rose (1800–1873).

In 1833 loofde de Londense burgemeester William Taylor Copeland (1797–1868) een prijs uit voor het beste essay over Sir Thomas Gresham. Burgon zette zich daarop aan het werk en won de prijs in 1836 met Life and Times of Sir Thomas Gresham.

In 1845 won hij de Newdigate Prize (een prijs voor studenten aan Oxford) voor zijn gedicht Petra, over de gelijknamige historische stad.

J. W. Burgon werd op 24 december 1848 tot diaken gewijd en op 23 december 1849 tot priester. Hij werd vicar (parochiepriester) van de St. Mary’s kerk in 1863.

In 1867 werd hij benoemd tot hoogleraar in de theologie (Gresham professor of divinity) in Oxford. Hij gaf in 1871 een verdediging uit van de laatste twaalf verzen van het evangelie volgens Marcus, zoals deze in de Textus Receptus stonden, waarbij hij zich baseerde op een tekstanalyse en op handschriften. Deze verzen waren door Westcott en Hort weggelaten omdat ze ontbraken in de oudste manuscripten.

Burgon begon een aanval op het voorstel voor een nieuw lectionarium voor het gebruik in de Kerk van Engeland, dat gebaseerd zou zijn op de kritische tekstuitgave van Westcott en Hort. Hij concentreerde zich op bezwaren tegen de principes die zij gebruikten om de autoriteit van de manuscripten af te wegen. Dit werd in 1884 samen met andere artikelen herdrukt als The Revision Revised.

In 1876 werd Burgon deken {’dean’) van Chichester. Hij schreef vele artikelen en boeken over tekstuele kwesties van het Nieuwe Testament. Hij was een van de weinigen die persoonlijk de Codex Vaticanus onderzochten, en schreef er vervolgens een kritiek over.

Evangelieharmonie

Burgon schreef jarenlang aan een evangelieharmonie, die nooit helemaal af raakte. Hij liet ze achter met de bemerking dat ze niet genoeg gerijpt was om te publiceren. Als een nevenproduct van zijn werk gaf hij een commentaar op de evangeliën uit. De eerste uitgave verscheen anoniem in 1854; in de tweede uitgave werd zijn naam vermeld. Deze commentaar was bedoeld om als opbouwende lectuur in de familiekring voorgelezen te worden. Hij liet daarom theologische uiteenzettingen in dit werk achterwege.

Dean Burgon Society

De hedendaagse Dean Burgon Society behoort tot de KJV Only Movement, en verdedigt de stelling dat de King James Version en de Textus Receptus waarop deze gebaseerd is, perfect is en geen herziening nodig heeft. Dit wijkt echter af van wat Burgon zelf geloofde.

Werken (selectie)

rel=nofollow
 
rel=nofollow