Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Johann Leonhard Hug

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johann Leonhard Hug (Konstanz, 1 juni 1765 – Freiburg im Breisgau, 11 maart 1846) was een oriëntalist en een rooms-katholiek theoloog en Bijbelgeleerde in het Groothertogdom Baden.

Leven

In 1783 schreef hij zich in aan de Universiteit van Freiburg. In 1788/1789 volgde hij studies aan het priesterseminarie in Meersburg, waarna hij in 1789 in Konstanz tot priester werd gewijd.

Hij onderscheidde zich in klassieke en oriëntaalse taalstudies, in Bijbelse exegese en tekstkritiek.

Hij was vanaf 1791 hoogleraar oriëntaalse talen en oudtestamentische exegese aan de Universiteit van Freiburg en vanaf 1793 ook hoogleraar nieuwtestamentische exegese.

Hij ging niet in op uitnodigingen van de Universiteit van Breslau, Tübingen en Bonn, maar bleef meer dan dertig jaar hoogleraar in Freiburg. In 1827 trad hij af van een aantal functies als hoogleraar en werd benoemd als een domcapitularis in Freiburg. In 1843 werd hij domdecaan. Hij bleef als hoogleraar actief tot hij in de herfst van 1845 ziek werd. Hij overleed op 11 maart 1846.

Werken

In zijn werken behandelde hij de oorsprong en wetenschappelijke interpretatie van de Bijbelboeken. Ze tonen een kritische benadering, maar zijn wel positief-apologetisch van karakter.

Een van zijn geschriften, over de oorsprong van de menselijke kennis, werd uitgegeven onder de schuilnaam Thomas Hugson en werd opgenomen op de Index van verboden boeken.

Hug was de uitgever van het Zeitschrift für die Geistlichkeit der Erzdiözese Freiburg (1828–34) en het Zeitschrift für Theologie (met Johann Baptist Hirschner, 1839–49).

Weblinks

  • Hug, Johann Leonard, in: Allgemeine Deutsche Biographie, Historische Kommission bei der Bayerischen Akademie der Wissenschaften, Band 13 (1881), p. 303–304.

Wikisource  (de) Johann Leonhard Hug op Wikisource

The Catholic Encyclopedia (1917)  (en) Hug, Johann Leonhard, in: Catholic Encyclopedia, New York, Robert Appleton Company, 1907-1912. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

rel=nofollow