Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Joelbok

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een joelbok (Fins: Olkipukki) is een symbool dat men in de Scandinavische landen en Finland tegenkomt in het kader van het Joelfeest en inmiddels ook ter gelegenheid van kerstmis.

Het betreft hier vaak een uit stro gemaakt beeld van een bok, maar er bestaan talloze varianten.

Geschiedenis

Het gebruik van een Joelbok dateert uit prechristelijke tijden. Een bekende theorie is dat het hier gaat om een symbool van de dondergod uit de Noordse mythologie (Thor) die rondreed op een door twee bokken, Tanngrisnir en Tanngnjóstr, rondgetrokken strijdkar. Het gebruik van stro voor het maken van de joelbokken heeft ook een mythische betekenis.

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Yule Goat op Wikimedia Commons.

rel=nofollow