Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jo Dens

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Jo Dens (Leuven, 10 maart 1952) is de artiestennaam van de Vlaamse zanger en muzikant Jos Jordens.

Jos Jordens groeide op in Waanrode waar hij de kleuterschool volgde. Van het eerste tot en met het vijfde leerjaar liep hij school in Diest, in het Sint Jan Berghmanscollege, later werd dit het Amandinacollege en TAI te Herk-de-Stad. Jos komt uit een muzikaal gezin en hij begon vanaf zijn achtste gitaar te spelen. De leraar, Paul d'Exelle, kwam hierbij aan huis. Vader Emiel Jordens (auteur-componist) leerde Jos noten lezen en trompet en bugel spelen. Vanaf zijn twaalfde volgde Jos de muziekschool van de plaatselijke fanfare en speelde vanaf zij dertiende reeds bugel solo bij "Deugd en Vreugd".

Plaatselijke orkesten toonden interesse en op die manier begon Jos op jonge leeftijd als gitarist te spelen bij verschillende muzikanten. Dit was een goede leerschool. Van zijn zestiende tot zijn achttiende speelde Jos met the Telstars, een band uit de buurt. Ondertussen waren er meerdere muzikale alternatieven voorhande. Zo was het gezin Jordens, bestaande uit vader Emiel, moeder Octavie en de kinderen Jos, Josée en Michel met een eigen repertoire bezig. Dit repertoire bestond hoofzakelijk uit nummers die door vader Emiel zelf gecomponeerd waren.] Tijdens een optreden van "de zingende familie roltrap" werd Jos aangesproken door Roland Verlooven (later producer van o.a. Willy Sommers).

Roland Verlooven stelde voor om een plaatje op te nemen. Dit gebeurde onder de naam "Jos Jordan" en het werd een single met als a-zijde "Mijn laatste Whisky" en op de b-zijde "Waar is al die liefde". Er kwam echter een kink in de kabel met de platenfirma die maakte dat het een eenmalig gebeuren was.

Ondertussen had "de zingende familie roltrap" ook een paar singles opgenomen. De BRT-tv had wel interesse in deze formule en de familie roltrap werd uitgenodigd voor een reportage in ECHO. Fragmenten uit het programma van 1969 worden nu soms nog ingelast in programma's op één (VRT-tv). Door de ziekte van moeder Octavie kon deze formule spijtig genoeg niet worden verder gezet.

Jos was als jonge muzikant wel mee met zijn tijd en werd op zijn achttien zanger-gitarist bij het begeleidingsorkest van Marc Dex en Juul Kabas, "The Ruby's". Het werd werken met professionele muzikanten. Om echt mee te zijn ging Jos verder muziek studeren in Antwerpen.

Marc Dex stelde op bepaald ogenblik aan Jos voor om een single op te nemen. "Zeg een simpel woord" was van de hand van Marc Dex en Leo Rozenstraten en "Jij bent de mooiste" was een aangekocht nummer. Het is naar aanleiding van dit plaatje dat Louis Van Rijmenant (muziekuitgever) de naam Jo Dens heeft uigevonden. Tot zijn 22ste heeft Jo met Marc Dex gewerkt, zij het wel als beroepsmuzikant. Aangezien Jos (Jo) nog andere dingen gestudeerd had dan muziek nam hij de beslissing om ambtenaar te worden en muziek tijdens het weekend te beoefenen. Het voorstel om gitarist te worden bij "the Spoetniks" was dan ook ideaal. Met the Spoetniks speelde hij op bals en bij shows (Gaston en Leo, Yvonne Verbeeck, Jacky Lafon ...).

Het is ook vanaf dat moment dat Jo regelmatig gevraagd werd als sessiemuzikant. Ook werd hij gevraagd om te vervangen in diverse bands, zoals bij Will Tura en Joe Harris. Hij speelde gitaar op verschillende platen van diverse artiesten, Van Jacques Raymond, Micha Marah, Venus ... tot Bart Kaëll.

Het gitaar spelen voor diverse artiesten in de studio bracht Jo Dens op het idee om het zelf ook nog eens te proberen als Vlaamse zanger. Het werd een lijst van Vlaamse liedjes die, zonder grote promotiecampagnes, toch succes kenden, mede door het fenomeen vrije radio. Dit heeft enkele jaren geduurd tot op het ogenblik dat platenbaas Leon Lambrechts overleed. Het was goed geweest en meer hoefde niet. Jo had ondertussen een leidinggevende functie aan de waterwegen en concentreerde zich volledig op zijn werk. Hij ging op 1 maart 2013 met pensioen.

Toch speelt hij nog steeds muziek en luistert nog regelmatig feesten op. Zijn huidige passie is de jazzgitaar.

rel=nofollow