Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Joël (profeet)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdartikel.png Zie Joël (boek) voor het gelijknamige Bijbelboek van deze profeet

De profeet Joël (Hebreeuws: יואל, Jō‧ʼel′: "JHWH is God”) is de tweede van de twaalf kleine profeten. Traditioneel wordt aan hem het gelijknamige Bijbelboek Joël toegeschreven.

Gelet op het schaarse materiaal is niet definitief te zeggen wanneer hij leefde; datering varieert van de negende eeuw v.Chr tot de vierde eeuw v.Chr.[1] De vroegste datering van zijn werk als profeet is in de vroege jaren van Joas, rond 860-850 v.Chr. Degenen die deze vroege datering hanteren, voeren hiervoor aan dat er geen verwijzingen zijn naar de invasies van de Babyloniërs of de Assyriërs.[2] Gaebelein noemt zeven argumenten vóór een vroege datering.[3] Late datering (vierde eeuw v.Chr) wordt bijvoorbeeld gebaseerd op het noemen van Ioniërs.[4]

De enige biografische informatie die de Bijbel geeft is dat hij de "zoon van Petuël" was (soms ook "Fatuël" gespeld).[5] Eén traditie beweert dat hij uit "Bethom" kwam, in de stam Ruben. In 1 Kronieken 24:16 wordt een zekere "Petachja" genoemd; sommigen hebben deze in verband gebracht met de vader van Joël en beweren dat Joël tot een priesterlijke familie behoorde; maar net als andere beweringen kunnen deze niet worden bevestigd. Joodse schriftuitleggers beweren dat Petuël eigenlijk Samuel was, maar Samuel had geen zoon die Joël heette; bovendien waren de zonen van Samuel kwaaddoeners, dus deze bewering is moeilijk vol te houden. Er is geen twijfel over het gegeven dat Joël in het Koninkrijk Juda woonde en daar zijn werk als profeet deed.[3] Gelet op het gegeven dat Joël grondig bekend was met de cultus in de tempel van Jeruzalem, wordt aangenomen dat hij daar zelf ook bij betrokken was.[1]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. 1,0 1,1 Leslie C. Allen (1976): The Books of Joel, Obadiah, Jonah and Micah, Eerdmans, Grand Rapids, blz.31
  2. º A. R. Faussett: Jamieson-Fausset-Brown Bible Commentary. Zie hier on-line.
  3. 3,0 3,1 Arno Clement Gaebelein: The Prophet Joel in The Annotated Bible, ook hier on-line te lezen.
  4. º Zie Jona 4:6 (in sommige vertalingen 3:6), zoals hier on-line. Veel vertalingen spreken van Grieken, maar de Hebreeuwse term hai·Jewa·nim duidt op Ioniërs. Zie het argument zelf op deze website.
  5. º Joël 1:1
De twaalf kleine profeten
Profeten:Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Zefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi
Bijbelboeken:Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Zefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi