Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jef Alpaerts

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jef Alpaerts (Antwerpen, 1904, aldaar, 1973) was een Vlaams componist, pianist en hoogleraar.

Leven en opleiding

Jef Alpaerts was de zoon van de componist Flor Alpaerts. Hij studeerde piano aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Frans Lenaerts. Daarna vervolmaakte hij zich aan het conservatorium van Parijs, aan de Scola Cantorum en de Ecole Normale bij docenten als Vincent d'Indy, Nadia Boulanger en Alfred Cortot.

Terug in België werd hij hoogleraar kamermuziek aan het Antwerps conservatorium. Na zijn dood werd er de Prijs Jef Alpaerts voor kamermuziek in het leven geroepen. Jef Alpaerts was bekend voor het veelvuldig vertolken van Belgische composities op zijn concerten.

Werk

Het oeuvre van Jef Alpaerts als componist is eerder beperkt. Zijn belangrijkste werk is het vingeroefeningenboek voor pianisten uit 1929 , uitgegeven bij Lemoine te Parijs, "Dagelijkse oefeningen ter versterking van de vingers" ('Exercices journaliers pour fortifier les doigts').

rel=nofollow