Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jean de Brébeuf

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean de Brébeuf (Condé-sur-Vire, 25 maart 1593 – Saint-Ignace (Canada), 16 maart 1649) was jezuïet, missionaris en is een heilige van de Rooms-Katholieke Kerk.

De Brébeuf vertrok als missionaris naar Canada in 1625. Hij maakte zich de taal van de indianenstam van de Huronen eigen, vervaardigde een woordenboek Frans-Huroons en schreef een catechismus in die taal. Tijdens de oorlog tussen Huronen en Iroquois werden Jean de Brébeuf, Isaac Jogues en Francesco Bressani gevangengenomen toen zij het woongebied van de Huronen probeerden te bereiken. De missionarissen werden door de Iroquois gevangengenomen tijdens een aanval op Saint-Louis op 16 maart 1649. Zij werden overgebracht naar Saint-Ignace, een plaats in handen van de Iroquois. Toen de mannen het dorp bereikten, werden zij met een regen van stenen verwelkomd en vervolgens afgeranseld met stokken. Ze eindigden op de brandstapel. Van Jean de Brébeuf wordt verteld, dat hij de paal waaraan hij werd vastgebonden, zou hebben gekust.

Samen met de andere Martelaren van Noord-Amerika werd hij in 1930 heilig verklaard. Hun feestdag is op 19 oktober. De Brébeuf wordt soms plaatselijk ook nog gevierd op zijn sterfdag 16 maart.

q713402 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow