Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jean Janssens (Spanjestrijder)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean Joseph Lambert Janssens (Ougrée 30 maart 1904 - ?) was een lid van de Internationale Brigades en overlevende van de concentratiekampen.[1]


Levensloop

Janssens werd op 1 juli 1941 opgesloten in de citadel van Hoei. Na een drietal maanden werd hij overgebracht naar Neuengamme waar hij dwangarbeid uitvoerde tot oktober 1942, en dit van 4u30's ochtends tot 7u30 's avonds, terwijl de gevangenen amper gevoed werden.

Daarna werd hij met een aantal andere terminaal zieken overgeplaatst naar Dachau (tot december 1942). Op dit transport werd de zieke Lucien Renery op bevel van de bewakers gewurgd door medegevangenen. Zo'n 170 van de ca. 550 gevangenen overleefden het transport niet. Na drieënhalve maand in Dachau waren er nog slechts 45 overlevenden.

In december 1942 werd hij getransfereerd naar Auschwitz waar hij bleef tot 15 januari 1945 toen het kamp werd ontruimd voor het oprukkende Rode Leger. Hij moest eerst helpen bij het uitladen van treinkonvooien, maar kreeg later een postje als apotheker te pakken dankzij de hulp van Russische gevangenen die respect voor hem hadden omdat hij tijdens de Spaanse Burgeroorlog lid was van de Internationale Brigades. Hij was in Auschwitz getuige van vaak dodelijke medische experimenten op de gevangenen.

Hij werd na de ontruiming van Auschwitz via een drie dagen durende dodenmars door de bittere kou naar Mauthausen gebracht (tot midden februari) en vervolgens naar een plek in Oostenrijks Tirol waar hij op 2 mei 1945 werd bevrijd door het Amerikaanse leger.

Janssens getuigde na de oorlog over de kampen, waardoor het lot van een aantal andere Belgische gevangenen gekend is waaronder Léon Lesoil.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow