Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jean Deflem

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean Deflem, codenaam mule (Luik 1 november 1902 - 3 april 1942) was een Belgisch SOE-agent tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1]

Voor de oorlog was Deflem vier jaar bij het Frans Vreemdelingenlegioen.

Op 28 mei 1940 bereikte hij Engeland. In maart 1941 werd hij gerecruteerd door de SOE. tijdens de opleiding kreeg hij verdeelde beoordelingen, onder meer door een gebrek aan communicatie, discipline en overmatig drankgebruik, en een gebrek aan pattriotisme (maar eerder interesse in het loon). Zijn instructeurs vonden dat hij vooral voor sabotageacties geschikt was. Na een overplaatsing binnen Engeland kreeg hij van zijn nieuwe instructeurs wel positievere reviews.

Deflem werd op 3 april 1942 gedropt in de buurt van Lessen, samen met Leon Kaanen en Jacques Piquart. Ze hadden alle drie de opdracht sabotageopdrachten uit te voeren rond Antwerpen.

De missie was waarschijnlijk verklikt en de landingsplaats werd omgeven door Duitse soldaten die meteen het vuur openden op de parachutisten. De SOE-leiding ging er van uit dat de drie gedropte agenten ter plaatse overleden. Deflems vrouw was er echter van overtuigd dat er betrouwbare rapporten waren dat hij in een krijgsgevangenenkamp was gezien. Dit lijkt echter weinig waarschijnlijk aangezien de Duitsers de andere gevangen genomen SOE-agenten steeds systematisch voor het gerecht brachten en fusilleerden, zodat het onaannemelijk is dat Deflem een compleet andere berechting zou hebben ontvangen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Sabotage in Belgium, Bernard O'Connor
rel=nofollow
rel=nofollow