Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jean Cornez

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean Auguste Cornez, codenaam beret (Quaregnon 23 november 1913 - Schaarbeek 3 oktober 1942) was een Belgische militair en SOE-agent tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1]

Tijdens de Achttiendaagse Veldtocht was Cornez onderluitenant bij het derde regiment lansiers. Hij vluchtte in maart 1941 met Edouard Cleeren naar Spanje via de ontsnappingslijn Comète. Op 10 april 1941 werden ze gearresteerd in Gerona, waarna ze 4 maanden werd opgesloten in Barcelona en Miranda. Nadien zetten ze hun reis verder.

In Engeland werden beiden gerecruteerd door de SOE op 12 oktober 1941. Na zijn recrutering liet Jean een uniform maken bij de Londense kleermaker Tetley en Butler. Dit uniform zou in 2014 in Engeland teruggevonden worden bij een boedelopruiming.[2]

Op 2 maart werden Cornez en Cleeren (codenaam Bravery) geparachuteerd nabij Lens. Ze trokken vervolgens via Roubaix naar Brussel.

Cornez begon als radio-operator te werken voor het inlichtingennetwerk LUC-Marc. Op 15 april 1942 werd hij gearresteerd door de Abwehr. Hij werd ondervraagd en gemarteld door de Feldpolizei en overgebracht naar het Fort van Breendonk.

Hij werd op 3 oktober 1942 gefusilleerd op de Nationale Schietbaan. Zijn lichaam werd overgebracht naar een geheime begraafplaats in Hechtel. In zijn afscheidsbrief schreef hij "Ik zal weldra gefusilleerd worden. Kan men een waardiger einde hopen voor een Belgisch officier?".

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties