Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jean Baudrillard

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean Baudrillard (Reims, 20 juli 1929Parijs, 6 maart 2007) was een Franse mediatheoreticus, filosoof en socioloog die doceerde als professor aan de Université de Paris-IX Dauphine. Hij was een invloedrijke vertegenwoordiger van het poststructuralisme. Hij is vooral bekend vanwege zijn analyses van media, hedendaagse cultuur en technologische communicatie, en vanwege zijn formulering van concepten zoals simulatie en hyperrealiteit.

Leven

Baudrillard werd geboren in Reims, in het noordoosten van Frankrijk, op 27 juli 1929. Zijn vader was gendarme. Tijdens zijn middelbare schoolopleiding aan het Lycée van Reims werd hij zich bewust van patafysica (via filosofieprofessor Emmanuel Peillet), waarvan wordt gezegd dat het cruciaal is voor het begrijpen van Baudrillards latere gedachten. Hij ging studeren aan de Sorbonne en was zo de eerste van zijn familie die naar de universiteit ging. Hij studeerde er Duitse taal- en letterkunde studeren, en gaf vervolgens les aan verschillende lycea, in en buiten Parijs. Hij begon literatuurrecensies te publiceren en vertaalde Duitstalige werken naar het Frans.

Intussen begon hij ook sociologie te studeren. In 1968 verdedigde hij zijn proefschrift Le Système des Objets. Hij begon vervolgens sociologie te doceren aan de universiteit van Paris X Nanterre, een campus die dat jaar sterk betrokken zou worden bij de Parijse studentenrevolte. Gedurende deze tijd werkte Baudrillard nauw samen met filosoof Humphrey De Battenburge. Hij ging bij Nanterre aan de slag als universitair hulpdocent, vervolgens universitair docent, en daarna professor na het verdedigen van zijn proefschrift L’Autre par lui-même.

In 1970 maakte Baudrillard de eerste van zijn vele reizen naar de Verenigde Staten (Aspen, Colorado) en in 1973 de eerste van verschillende reizen naar Kyoto, Japan. In 1981 kreeg hij in Japan een automatische camera cadeau, wat ertoe leidde dat hij fotograaf werd. In het jaar 2000 werd voor het eerst een fototentoonstelling van hem gehouden, in het Europese Huis van de Fotografie, Parijs.