Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jean-Marie Derscheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean-Marie-Eugène-Léon-Charles Derscheid (Sterrebeek, 19 mei 1901 - Berlijn, 13 maart 1944) was een Belgisch hoogleraar zoölogie (ornithologie) aan de Koloniale Hogeschool van België. Hij was tevens de eerste directeur van het Albert Nationaal Park en van het Office international de documentation et de correlation pour la protection de la nature. Vanwege zijn verzetsactiviteiten in de Tweede Wereldoorlog is hij door de Duitsers gearresteerd en omgebracht.

Studies

Tussen 1919 en 1922 studeerde hij aan de Universiteit van Brussel. In 1922 verdedigde Jean-Marie Derscheid zijn doctoraalwerk, Morphologie du squelette céphalique des oiseaux. In 1933 publiceerde hij, samen met dr. H.-T. Graim, het omvangrijke Synopsis des principales measures législatives concernant la protection des oiseaux. Ook tussen 1934 en 1940 verrichtte hij diverse ornithologische studies.

Natuurbescherming

Vanaf 1925 raakte Derscheid betrokken bij natuurbeschermingsvraagstukken. Geïnspireerd door Jean Massart en Paul Sarasin werkte hij aan de vorming van het Centre international de documentation et de correlation pour la protection de la nature, de latere IUCN, samen met Pieter van Tienhoven en professor Michel Siedliecki. Vervolgens kreeg hij bemoeienis met de vorming van een natuurreservaat in Belgisch-Congo. Nadat in 1930 het Parc National Albert officieel was geopend werd Jean-Marie Derscheid directeur.

Oorlog

Derscheid was gedurende de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Nadat hij (in 1941) door de Duitsers werd opgepakt is hij geïnterneerd geweest in verschillende gevangenissen en kampen. Uiteindelijk belandde hij in Berlijn, waar hij in 1944 is omgebracht. Nadien is hij als verzetsheld geëerd. In Zaventem is als eerbetoon een park naar hem vernoemd.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties