Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Janneke van Amelsvoort

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Janneke van Amelsvoort (Eindhoven, 8 juli 1978) is danseres, luchtacrobate, Aerial Yoga en Bungee Super Fly® specialist.

Opleiding en Loopbaan

Janneke heeft in 2000 de dansopleiding bij Codarts in Rotterdam afgerond.[1] Afgestuurd op: Modern en Jazz en Tap Dans. Vanuit een passie voor dans en acrobatiek, kwam Van Amelsvoort terecht bij de Centro Do Cirque in Sao Paulo. Daar kwam ze in aanraking met luchtacrobatiek, vooral silks. Het dansen in twee doeken op grote hoogte. Vervolgens met verschillende bedrijven gewerkt als dansers en luchtacrobaat. Onder andere Flying Artwork, Corpus Arcrobatics. Zij trad op hoogte in onder andere hoepels en grote diamantconstructies.

Twee jaar lang was zij dans- en aerial captain van de musical Tarzan (geproduceerd door Stage Entertainment) die van 2007-2010 te zien was in het circustheater in Scheveningen.

Om rust te vinden in het drukke bestaan als danseres begon ze met yoga. Dat resulteerde uiteindelijk in het volgen van een Yoga opleiding in 2008. Al snel werd de combinatie tussen de doeken en yoga gemaakt, hier werd Aerial Yoga ontwikkeld.

Inmiddels heeft ze een opleidingsinstituut Aerial Yoga Nederland[2] in Landsmeer, waar zij mensen opleidt tot Aerial Yoga Docent. Daarnaast heeft ze verschillende modules ontwikkeld op het gebied van Aerial Yoga: Aerial Kids, Aerial Restore & Recharge, Aerial Pregnancy en Aerial Yin.[3]. Naast Aerial Yoga is ze blijven dansen en optreden als luchtacrobate.

In 2016 heeft zij een choreografie in bungees voor Halloween Fright Night in Walibi Holland gemaakt.[4] Na het optreden mocht zij de bungees houden en heeft ze de bungees meegenomen naar de studio en verving de Aerial Yoga doeken door bungees en is begonnen met het geven van een cardio workout in bungees. Hier is Bungee super Fly® geboren.

Theater

Film

Publicaties

  • 2019: Kek Mama (Sanoma Media)
  • 2018: Yoga International (interview en cover model)[5]
  • 2017: Vrouw (Telegraaf)[6]
  • 2011: NRC [7]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow