Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jan van Oosterhout

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

J. F. M. van Oosterhout (Tilburg, 24 juni 1923 – Nuenen, 29 mei 2005) was een Nederlandse rooms-katholieke bouwpastoor.

Levensloop

Jan van Oosterhout word in 1949 tot priester gewijd waarna hij kapelaan wordt in Mierlo-Hout en Strijp. Na drie jaar wordt hij rector op Koningshof in Veldhoven. Hier ontmoet hij zijn trouwe huisgenote Mina Swanen. Voordat hij in 1961 wordt benoemd als assistent van de Clemensparochie, is hij leraar aan de PABO in Eindhoven. In de beginjaren 60 wordt hij bouwpastoor van de Andrieskerk. Op 19 oktober 1986 ontvangt hij uit handen van burgemeester H. Terwisse de erepenning in goud van de gemeente Nuenen vanwege zijn 25-jarige pastoraat en 25 jaar bestaan van de Andriesparochie. Op 1 september 1992 gaat hij met emeritaat, maar is tot 2001 actief voor de parochie. Op 13 juni 1999 wordt zijn gouden priesterjubileum gevierd. Op 29 mei 2005 overlijdt hij in Nuenen.

Jan van Oosterhout is op 4 juni begraven op het kerkhof van de Heilige Clemenskerk in Nuenen, naast zijn huishoudster Mina Swanen die in 2006 overleed.

Oecumene

Pastoor van Oosterhout was een gedreven priester die niet alleen een nieuwe kerk opbouwde maar veel energie stak in de vorming van een sociale gemeenschap. Hij was voorvechter van de oecumene en was hierin zowel behoudend als vooruitstrevend. Een citaat van hem luid: "Ik neem geen afstand van protestanten, humanisten of communisten. Ik neem van niemand afstand. Ik vind niet alles goed wat ze doen, maar ze zijn me wel allemaal dierbaar".[1]

In 2011 wordt de straatnaam 'Jan van Oosterhouthof', gelegen op de voormalige plaats van de Andrieskerk, onthult.[2]

Bronvermelding

rel=nofollow