Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jan Renders (vakbondsbestuurder)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Jan Renders (1949) is een Vlaamse vakbondsman en was algemeen voorzitter van het ACW, het Algemeen Christelijk Werknemersverbond.

Loopbaan

Renders studeerde sociologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij begon zijn loopbaan in 1972 als adviseur op de studiedienst van het ACV. Van 1990 tot 1997 was hij nationaal secretaris van het ACW. In 2002 nam hij het voorzitterschap op. Op 18 juni 2006 werd Renders op het ACW-congres herverkozen als voorzitter, met een score van 97 procent. Het werd de tweede termijn voor Renders als voorzitter van de christelijke arbeidersbeweging.[1] In september 2010 werd hij opgevolgd door Patrick Develtere.

Naast zijn functie bij het ACW zetelt Renders in de raden van bestuur van enkele ondernemingen, waaronder Dexia.

Jan is van huis uit katholiek opgevoed, zelf heeft hij een broer (Paul Renders) die minderbroeder-franciscaan is (O.F.M.).

Sinds 2011 is Jan Renders voorzitter van het Vlaams Welzijnsverbond (Koepel van voorzieningen in de sector Personen met een Handicap, Jeugdhulp en Kinderopvang).[2] Eveneens sinds 2011 is hij lid van de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Ook is hij actief in o.a. Pax Christi en Welzijnszorg.

Publicaties

In 2010 verscheen in de reeks 'Kopstukken in Vlaanderen' (Davidsfonds/Leuven) van zijn hand "Macht of Kracht? Waarom een sociale Beweging nodig is."[3]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow