Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jan Ketelaar (beeldhouwer en dichter)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan Ketelaar (Hoogezand-Sappemeer, 1958) is een Fries kunstenaar.

Biografie

Jan Ketelaar studeerde in 2002 af aan de Kunstacademie Minerva te Groningen. Dat jaar nam hij ook deel aan het Concurso Regional de Cantaria in Portugal, waar hij een eervolle vermelding en een geldprijs kreeg. De laatste 10 jaar ontwikkelde hij zich tot een kunstenaar met een geheel eigen identiteit en een duidelijke visie achter zijn werk. Jan maakt sculpturen, schrijft gedichten en heeft in de jaren negentig veel portretten geschilderd. Jan woont en werkt in Drachten.

Potzenmakerij

Jan Ketelaar is directeur van Potzenmakerij Ketelaar. De Potzenmakerij is een arbeidscollectief. De potzenmakerij maakt potzen, serieuze grappen. Ketelaar reageert met zijn beelden, installaties, potzen en poëzie op de wereld om zich heen, zodat die te verdragen wordt. Het werk van Jan Ketelaar draagt een vorm van humor in zich mee die de toeschouwer kan ontroeren of doen glimlachen, maar slaat soms ook in het gezicht.

Missie van het bedrijf is het organiseren van 3 wereldkampioenschappen:

het WK irrigeren
het WK mijnen opruimen
het WK plastic vissen

Een serieuze grap. Misschien. Want als er zoveel mogelijk is tegenwoordig, waarom dat dan niet?

Een voorbeeld van enkele potzen:

  • Voorafgaand aan de verkiezingen in 2006, ging Jan op campagne met ‘De staat van Nederland’ op een heftruck van Drachten naar Den Haag. Hij werd door de politie aangehouden in Baarn en werd later vrijgesproken bij de rechtbank in Utrecht.
  • In 2009 organiseerde hij een theaterprogramma over Liefde, Verlangen en Idealen, met medewerking van Martin Šimek, drie vooraanstaande inwoners uit Drachten en het publiek.
  • In 2013 reed Jan met een gehuurde hoogwerker door het centrum van Drachten. Om de zoveel meter liet hij zichzelf stijgen om vanaf dit hoge podium een gedicht voor te dragen.