Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jaap Boonstra

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jacobus Jan (Jaap) Boonstra (8 maart 1957) is een Nederlands arbeids-en organisatiepsycholoog en hoogleraar Organisatiedynamiek aan ESADE Business School in Barcelona en bij Vienna University for Economics and Business. In Nederland is hij verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Hij is tevens adviseur, onderzoeker en bestuurder.

Loopbaan

Boonstra studeerde organisatiepsychologie aan Rijksuniversiteit Leiden en promoveerde in 1991 op het proefschrift "Integrale Organisatie-ontwikkeling, vormgeven aan fundamentele veranderingsprocessen in organisaties".

Vanaf 1983 was Boonstra universitair docent op het gebied van organisatiepsychologie en veranderkunde bij de vakgroep sociale- & organisatiepsychologie van de Rijksuniversiteit Leiden. In 1992 stapte hij over naar de Universiteit van Amsterdam waar hij begon als universitair hoofddocent organisatiekunde. In 1999 volgde de aanstelling als hoogleraar Management van veranderingen in organisaties. Sinds 1999 was Boonstra tevens Research Fellow aan de Amsterdam School of Social Research (ASSR) en vanaf 2002 ook aan de Amsterdam School of Communication Studies (ASCoR). In 2002 aanvaart hij een aanstelling als hoogleraar Organisatiedynamiek Bij ESADE Business School in Barcelona. Deze functie combineert hij met zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Amsterdam. Eind 2015 beëindigt hij zijn aanstelling aan de Universiteit van Amsterdam om zich meer te gaan richten op zijn hoogleraarschap bij ESADE Business school. Vanaf 2016 is hij ook gelieerd aan WU, Vienna University for Economics and Business als hoogleraar Organisatieverandering. In Nederland is hij verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB).

Van 1990 tot 1997 was hij tevens senior adviseur, onderzoeker en lid van het management van SANT, onderzoek- en adviesbureau voor organisatievraagstukken te Amsterdam. Vanaf 1997 is hij betrokken bij het Sioo. Van 1997 tot 2002 als programmamanager en vanaf 2002 tot 1 september 2010 als Rector. Vanaf 1 september 2010 legt hij zich meer toe op zijn rol als hoogleraar bij Esade in Barcelona en op zijn advieswerk voor maatschappelijke organisaties in jeugdzorg, gezondheidszorg, onderwijs, brandweer en politie.

Werk

Zijn onderzoeksinteresse ligt op het gebied van vraagstukken betreffende vernieuwingsprocessen in organisatorische netwerken. Hierbij onderscheidt hij vijf thema's.

Veranderingsmanagement

In z'n inaugurele rede "Lopen over water" uit 2002 gaat Boonstra in op de vraag, waarom veranderen een lastig probleem is en waarom dat niet vanuit de beheersmatige 'mindset' aangepakt kan worden. Hij komt hierbij tot een nieuwe aanpak voor veranderingsmanagement gebaseerd op chaostheoretische en lerende uitgangspunten.

Onderzoeksmethodologie

Uitgangspunt van Boonstra's studie van de onderzoeksmethodologie zijn de dynamische systemen, waarin onderzoekers en onderzochten interageren. In deze interacties "geven ze betekenis aan gebeurtenissen en interpreteren ze de werkelijkheid die door hun gezamenlijk handelen onderhevig is aan vernieuwing. De relatie tussen onderzoekers en onderzochten is gebaseerd op gelijkwaardigheid, gezamenlijke betrokkenheid en gedeelde verantwoordelijkheid. Ze maken samen keuzen voor de vertrekpunten van het onderzoek, de context van de vernieuwing, de achterliggende assumpties en de methoden die worden gehanteerd".

Zijn onderzoek richt zich verder op die keuzen, die tot stand komen en "worden bijgesteld gedurende de interacties tijdens het proces van organiseren, vernieuwen en leren. Reflectief handelingsonderzoek is gericht op actie, reflectie en kennisgeneratie. Het gaat om het begrijpen van ambigue vraagstukken, het op gang brengen van interactieprocessen en het gezamenlijk zoeken naar handelingsalternatieven om vraagstukken te kunnen hanteren. En het gaat het om kennisgeneratie en theorieontwikkeling over processen van vernieuwen en leren".

Publicaties

Boonstra publiceert veel artikelen in internationale tijdschriften en boeken rondom de thema’s leidinggeven, veranderen, organiseren en adviseren. Een selectie van boeken:

  • 1991. "Integrale Organisatie-ontwikkeling". Utrecht: Lemma.
  • 2001. "Lopen over water". Inaugurele rede Vossiuspers AUP. ISBN 90-5629-125-4
  • 2003. "Dynamics of Organizational Change and Learning' Chichester: Wiley Publishers
  • 2007. "Intervening and Changing: Looking for Meanings in Interactions". Met Léon de Caluwé. Chichester, Wiley
  • 2008. "Succesvol veranderen van organisaties" Schiedam : MainPress.
  • 2010. "Leiders in cultuurverandering". Van Gorcum, Assen, ISBN 978 90 232 4691 6
  • 2013. "Verandermanagement in 28 lessen". Business Contact, Amsterdam.
  • 2013. "Cultural change and leadership in organizations". Chichester: Wiley.
  • 2015. "Change management adventures". Amsterdam: Warden Press.
  • 2017. "Veranderen van maatschappelijke organisaties". Amsterdam: Business Contact.
  • 2018. "Perspectieven op veranderen"(red.). Deventer: Management Impact.
  • 2018. "Perspectieven op leiderschap" (red.) Deventer: Management Impact.
  • 2018. "Veranderen als samenspel". Deventer: Management Impact.
  • 2019. "Organizational change as collaborative play". Deventer: Management Impact.
  • 2019. "El cambio como interacción estatégica". Met Francisco Loscos. Barcelona: Profit Editorial.


Samen met vijfentwintig collega-hooglereren heeft hij twee luisterboxen samengesteld; de eerste over verandermanagement en de tweede over leiderschap.

Externe links