Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jaap.nl

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jaap.nl is een Nederlandse website, die te koop staande huizen op internet presenteert.

In 1999 is de domeinnaam van Jaap.nl geclaimd, en in die tijd ook online gegaan. Toenmalige eigenaar en oprichter Jaap Stelwagen begon een e-mail dienst. Hij deed aan spideren, dat is het overnemen van huizen van de site van de makelaar. Op de site kon je je email adres achterlaten en het soort huis dat je zoekt, bijvoorbeeld Amsterdam, van 200.000 tot 300.000 euro. Vervolgens kreeg je iedere dag per email de huizen die de dag ervoor te koop waren gekomen binnen je selectie per email toegestuurd. In 1999 was dit vernieuwend.

Rond 2006 had Jaap Stelwagen het idee om een site te bouwen die kon concurreren met Funda. Hij had toen 35% meer huizen te koop staan dan Funda. Een groep van ondernemers stapten in zee met hem via de BV Plazacasa, en op 5 maart 2007[1] werd een geheel nieuwe website gelanceerd. Vrij snel ontstond er commotie in de makelaarswereld omtrent het auteursrecht en citaatrecht van de woninginformatie die Jaap.nl overneemt van de site van de makelaar. Funda roept zelfs op tot een boycot van Jaap.nl.[2] Jaap.nl is sindsdien een voorbeeld in Nederland voor de rechtspraak over auteursrecht op het internet, die op de voet wordt gevolgd door velen. Hierdoor kreeg Jaap.nl veel aandacht in de pers en werd na Funda de tweede huizensite in Nederland.[3]

In de zomer van 2007 nam de toenmalige DSB Bank (onder leiding van Dirk Scheringa) in twee tranches aandelen in Jaap.nl over tot een belang van ongeveer 85%. De rest van de aandelen blijft in handen van de oprichters. In augustus 2007 verloor Jaap.nl de rechtszaak tegen een groep van makelaars, verenigt in de Stichting Baas in Eigen Huis.[4] Dit vonnis werd in januari 2008 in hoger beroep teniet gedaan.[5][6] De Stichting Baas in Eigen Huis gaat in cassatie en wint dit vervolgens in oktober 2010. Jaap.nl is inmiddels verkocht aan de Telegraaf en gaat dit vonnis waarschijnlijk implementeren.

In mei 2009 kondigt Jaap.nl aan te gaan fuseren met Brixter.nl (wat vroeger Woonkrant.nl was) van de Telegraaf Mediagroep Nederland.[7] De websites Brixter.nl en Woonkrant.nl zijn inmiddels verdwenen en de woningwaardes (modelmatige taxatie van alle te koop staande huizen) is inmiddels op Jaap.nl opgenomen. In oktober 2009 ging de DSB Bank failliet en heeft de curator in een 9 maanden durende veiling de resterende aandelen verkocht aan de Telegraaf Mediagroep, die nu 100% eigenaar is van Jaap.nl. Sindsdien staan de huizen van Jaap.nl ook te koop bij Speurders.nl, wat ook een site van de Telegraaf is.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: