Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Isaac Jogues

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Isaac Jogues (Orléans, 1607 – Ossernenon (thans New York), 18 oktober 1646) was jezuïet, missionaris en is een heilige in de Rooms-Katholieke Kerk.

Hij vertrok in 1636 als missionaris naar de Huronen in Quebec. In 1642 werd hij gevangengenomen en gemarteld door de Mohawks. Jogues kon ontsnappen naar Frankrijk, mogelijk door bemiddeling van Arent van Curler. Hij keerde terug naar de Nieuwe Wereld, maar stierf samen met onder meer Jean de Brébeuf S.J. de marteldood op een vredesmissie bij de Iroquois in 1646.

Samen met de andere Martelaren van Noord-Amerika werd hij in 1930 heilig verklaard. Hun feestdag is op 19 oktober.

q588832 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow