Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Internationale Lutherie School Antwerpen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ILSA is een muziekinstrumentenbouwschool te Boom.

ILSA maakt deel uit van de Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek van de provincie Antwerpen. De opleiding wordt georganiseerd in de cyclus van het secundair beroepsonderwijs. Zij biedt een volledig dagonderwijs van 4 jaar, met een minimum aan praktijkvakken van 18 per week, ondersteund door technische en theoretische vakken (technologie, akoestiek, muziek, technisch tekenen). De opleiding is gericht op kandidaten de zich professioneel wil vestigen als instrumentenbouwer of restaurateur.

Naast het bouwen van nieuwe instrumenten wordt ook de restauratie van oude instrumenten aangeleerd. Verplichte stages bij gevestigde bouwers behoren tot de opleiding.

Instrumenten die tijdens de opleiding gebouwd kunnen worden zijn:

  • viool, altviool, cello (optie strijkinstrumenten)
  • klassieke gitaar, romantische gitaar en luit (optie tokkelinstrumenten).

Strijkinstrumenten worden gebouwd naar historische voorbeelden ("Mediceo"-Stradivari, 1716, "Archinto" -Stradivari 1669, "Stauffer"-Amati, 1615, "Gore-Booth"- Stradivari 1710)

Op het eind van elk schooljaar worden de eindresultaten door jury van experts beoordeeld.

De studentenpopulatie is zeer gevarieerd, zowel qua leeftijd als nationaliteit. Er zijn studenten uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, China en Lithouwen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 21 jaar, maar starten kan van 16 jaar.