Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Internaat (instelling)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een jeugdzorginternaat is een Nederlandse instelling waar jongeren wonen die niet meer thuis kunnen wonen.

Het betreft vaak jongeren die door Bureau Jeugdzorg uit het ouderlijk huis zijn geplaatst. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het feit dat zij teveel criminele contacten hebben. Een ander voorbeeld is een situatie waarbij ouders met kinderen die ADHD of een vorm van autisme hebben, de druk van hun kind niet meer aan kunnen en zelf in persoonlijke en financiële moeilijkheden zitten.

Als een ouder het kind niet uit huis wil plaatsen, kan Bureau Jeugdzorg ervoor zorgen dat dit wel gebeurd. Dit doen zij door het kind ondertoezichtstelling (OTS) te geven. Deze OTS geeft Bureau Jeugdzorg de macht om het kind zelf uit huis te plaatsen wanneer zij vinden dat de ouders de situatie niet meer aan kunnen. In een dergelijke situatie wordt er naar een geschiktere plek gezocht. In sommige gevallen komt er een kind in aanmerking voor een pleeggezin, maar in veel gevallen leidt de OTS toch naar een internaat.

De kans bestaat ook dat de ouders het kind vrijwillig uit huis plaatsen. In dit geval kan het kind elk moment weg van het internaat en zijn er geen juridische verplichtingen aan verbonden. Als een kind met OTS op een internaat zit, moet in geval van vertrek altijd Bureau Jeugdzorg erbij betrokken worden.

Zie ook