Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Industrialisatie van de Sovjet-Unie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De industrialisatie van de Sovjet-Unie had tot doel het land in tien jaar te veranderen van een "achterlijk" agrarisch land in een moderne industrienatie.

Alle macht werd gecentraliseerd in Moskou. Een centraal economisch instituut, het Gosplan, legde in vijfjarenplannen de doelen vast die bereikt moesten worden. Zo ontstond een commando-economie, waarbij van de bevolking het uiterste werd geëist.

Het Gosplan stelde in 1928 het eerst vijfjarenplan op. Daarin werd een spectaculaire groei van de industriële productie gepland. De streefcijfers leken onhaalbaar, maar Stalin vond ze nog te laag. In 1929 liet hij een nieuwe versie van het plan maken met nog hogere doelen.

In 1933 werd beweerd dat de plannen in vier jaar al waren bereikt. In werkelijkheid waren de streefcijfers niet gehaald; de resultaten waren vervalst.

De nadruk lag op de zware industrie, de energiewinning, de wapenindustrie en de infrastructuur. De Sovjet-Unie wilde van alles het grootste, het massaalste, het indrukwekkendste. Ook de vrouwen moesten met totale inzet werken, zelfs in zware 'mannenberoepen'. Overigens bleven zij net als voorheen verantwoordelijk voor het huishouden.

Het zwaarste werk werd onder barre omstandigheden door dwangarbeiders verricht.