Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

I.C. Prospect (band)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:IC Prospect II.jpg

I.C. Prospect is een Engelstalig postpunkduo bestaande uit gitarist/producer Willem van Ham en zanger/bassist Peter Everts. De formatie maakt begin jaren 1980 live furore en wordt landelijk opgepikt door KRO-radio deejay Marc Stakenburg en zijn redactie van het programma Krachtvoer[1]. Het gevolg zijn een interview in Studio Gids en een radiointerview[2] dat Stakenburg uitzendt op Radio 3, afgesloten met het nummer ‘The Teacher’ van de eerste demo van I.C. Prospect.

Ontstaansgeschiedenis

Van Ham en Everts ontmoeten elkaar in 1978 op de middelbare school in Best en richten de regionaal succesvolle punk/new wave-formatie Plastic Bag op. Met deze band staan ze o.a. in het voorprogramma van Doe Maar. Na het uiteenvallen van Plastic Bag besluiten de twee om samen door te gaan, gebruikmakend van een ritmebox die ze 'Mr. Korg' noemen. Het fenomeen cold wave heeft dan net zijn intrede gedaan in de alternatieve muziekscene. De bandnaam I.C. Prospect refereert zodoende door de fonetisch klinkende afkorting I.C. (‘icy’) aan de op dat moment onzekere toekomst voor veel jongeren. ‘Prospect’ geeft tegelijk aan dat de mannen hoopvol zijn en in de toekomst willen geloven.

Aanvankelijk start het duo met het schrijven van nummers en repeteren van een nieuwe set. Everts heeft zich in Plastic Bag al ontpopt als tekstdichter en componist. De op basgitaar gecomponeerde songs maakt hij af samen met Van Ham, die virtuoos grossiert in eigentijdse gitaareffecten. De door Van Ham zelf geproduceerde demo ‘I.C. Prospect’, trekt de aandacht. De tape levert onder meer een optreden op in het voorprogramma van collega-postpunkers Neon, die dan net hun mini-lp ‘A Day in the Land of Lost Horizons’ hebben uitgebracht.

Mariahoeve

Het duo kan rekenen op de support van een groep actieve Bestse jongeren. Zo wordt jongerenbolwerk de Mariahoeve hun uitvalsbasis. In deze leegstaande boerderij mogen ze een kamer betrekken als oefenruimte. Het werken vanuit de Mariahoeve levert een uitnodiging op om samen met Noodweer ('In de disco') een popfestival te verzorgen op het Wilhelminaplein in Best. Uit die periode stamt ook de live registratie van het I.C. Prospect optreden in Openhuis Boxtel, die later in eigen beheer in beperkte oplage op cd wordt uitgebracht.

Sociaal engagement

I.C. Prospect haalt inspiratie uit de directe maatschappelijke omgeving, zoals voor het nummer ‘B.A.T.A.’. De tekst hiervan toont het sociaal engagement van de band, deze keer gebaseerd op de verhalen die ze van vrienden horen over fysieke gevolgen van jarenlang zwaar werk door hun vaders in de regionale industrie. Verder handelen de teksten over uiteenlopende maatschappelijke zaken als carrière; afgunst; hoerenloperij; onrecht en boosheid; maar ook de liefde is een terugkerend thema.

Tilburg nieuwe thuisbasis

De mannen van I.C. Prospect raken uitgekeken op de beperkte dynamiek van de ritmebox en vinden de jonge Tilburgse drummer Pjotr van der Made bereid om toe te treden. Everts studeert dan al in Tilburg en daarom wordt de textielstad de thuisbasis van I.C. Prospect [3]. Al snel verschijnt een interview met de band in Het Nieuwsblad, het dagblad van Tilburg. De band valt op en de nieuwe Tilburgse contacten leiden naast publiciteit ook tot optredens, waaronder een in zaal De Harmonie, tijdens de slotmanifestatie van de demonstratie tegen de plannen voor het plaatsen van kruisraketten. Everts valt tijdens dit optreden extra op door de proclamatie van een van zijn gedichten, waarin hij een kruisraket vergelijkt met het geslacht van Reagan. Hoewel mede hierdoor de reputatie van de band sterk is gegroeid, is het voor Van Ham tijd om zijn bakens te verzetten. Hij wordt opgevolgd door rockgitarist Pim Feijen en de bandnaam wijzigt in Horrible Tango. De nieuwe formatie weet de populariteit van I.C. Prospect verder uit te bouwen en speelt o.a. in Noorderligt (met The Sound) en op Sneeuwpop.

IC Prospect II

Van Ham en Everts houden door de jaren heen contact. Waar Van Ham trouw blijft aan woonplaats Best, verhuist Everts naar de Randstad. Beiden blijven muzikaal actief, laatstelijk in coverbands. Omdat ze het schrijven van eigen nummers belangrijker vinden, gaan er in 2019 geruchten over een hernieuwde samenwerking van het duo. Van Ham en Everts zouden de draad van het schrijven van eigen repertoire weer gezamenlijk willen oppakken. Deze geruchten worden al snel bevestigd via social media, waaronder op de Facebook-pagina van de band.

I.C. Prospect begint 2020 voortvarend met het bewerken en opnemen van een viertal oude nummers onder de werknaam 'IC Prospect II'. Het Coronavirus gooit echter roet in het eten, waar het gaat om de beoogde release van een EP in de herfst van 2020. Omdat de band niet voldoende vaak bijeen kan komen, wordt het uitbrengen van de plaat uitgesteld tot 2021. Tot die tijd werkt Van Ham aan het eigentijds maken van de songs in zijn homestudio en richt Everts zich met name op het schrijven van nieuw materiaal.

Discografie

  • ‘I.C. Prospect’ – I.C. Prospect (demo, eigen beheer)
  • ‘Live in Openhuis Boxtel’ – I.C. Prospect (m.m.v. Bea Martens (Korg)) (CD, eigen beheer)

Leden

  • Peter Everts (zang, basgitaar; tekstschrijver en componist) 1982-heden
  • Willem van Ham (gitaar; producer) 1982-heden
  • Friso Wiersma (drums) 1984
  • Pjotr van der Made (drums) 1984-1986

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º (2020-07-23)Krachtvoer (radioprogramma). Wikipedia .
  2. º KRO Radio 3, woensdag 14 september 1983,19.02-21.00 uur
  3. º Popmuziek in Tilburg 1960-2010; Geerts en Rube; ISBN 9789086450305; Uitgeverij Nieuwland; 2009; pagina 60
rel=nofollow
rel=nofollow