Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Humanistisch Verbond

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het Humanistisch Verbond (HV) is een Nederlandse vereniging op humanistische grondslag.

Uitgangspunten

Het uitgangspunt van het Verbond is dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen handelen maar daarnaast ook medeverantwoordelijkheid heeft voor de omgeving en voor anderen. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor waarden als zelfbeschikking, gelijke behandeling en verdraagzaamheid. Daarbij staat de keuzevrijheid van individuen en eigen verantwoordelijkheid centraal.

Het Humanistisch verbond afficheert zich o.a. met uitspraken als:

 • Zelf denken, samen leven
 • Het Humanistisch Verbond wil een inspiratiebron en ontmoetingsplaats zijn. Het behartigt tevens de belangen van mensen die zich in het humanisme herkennen

De diensten die het Humanistisch Verbond aanbiedt, zijn onder meer spreken bij uitvaarten, humanistische geestelijke verzorging en relatie-viering.

Nederland

Het Humanistisch Verbond (HV) werd opgericht in februari 1946 als reactie op het 'geestelijk nihilisme' - dat mede had geleid tot de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog - en de achterstelling van ongodsdienstigen in Nederland. Initiatiefnemers waren onder meer J.P. (Jaap) van Praag, Garmt Stuiveling en Jan Brandt Corstius. Ook de weduwe van de vooraanstaande vrijdenker en humanist Leo Polak, Henriette Polak, was nauw bij de oprichting betrokken. Zij wordt wel de "moeder van het Humanistisch Verbond" genoemd. Doelstelling van het HV is het verenigen van alle humanisten en het verdiepen, verbreiden en verdedigen van de humanistische levensovertuiging. Tegenwoordig[wanneer?] concentreert het HV zich onder het motto 'Zelf denken samen leven' op twee kerntaken:

 1. Het formuleren van humanistische perspectieven op actuele levensbeschouwelijke en persoonlijke vragen;
 2. De versterking en profilering van humanistische diensten, waaronder humanistische geestelijke verzorging, humanistische uitvaartbegeleiding en Humanistisch Vormingsonderwijs

Het Humanistisch Verbond is een van de oprichters van de Nederlandse humanistische koepelorganisatie de Humanistische Alliantie.

Voorzitters van het Humanistisch Verbond waren:

Spraakmakende activiteiten

In januari 2019 verscheen een Nederlandse vertaling van de Amerikaanse Nashvilleverklaring uit protestante hoek. De ondertekenaars, meest afkomstig uit orthodox protestantse kringen spraken zich daarin onder andere uit tegen lgbt-seksualiteit, transseksualiteit, het homohuwelijk en overspel. Als reactie op de Nashvilleverklaring stelden Boris van der Ham, als voorzitter van het Humanistisch Verbond, en Joost Röselaers, predikant van de Remonstranten, een Liefdesverklaring op die op het internet ondertekend kon worden.[3][4] In enkele weken hadden 52.000 mensen de verklaring ondertekend. Op 15 januari 2019 werd de verklaring door de Tweede Kamer in ontvangst genomen.[5]

Zie ook

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 1. º Bert Gasenbeek, Hans Blom (historicus), Jo Nabuurs, God noch autoriteit. Geschiedenis van de vrijdenkersbeweging in Nederland.
 2. 2,0 2,1 Factsheet. Website HV. Humanistisch Verbond Geraadpleegd op 13 augustus 2015
 3. º Tegenreactie op antihomopamflet: prominenten tekenen Liefdesverklaring. www.ad.nl Geraadpleegd op 2019-01-08
 4. º Omnisite. De Liefdesverklaring. www.humanistischverbond.nl Geraadpleegd op 2019-01-08
 5. º (nl) Omnisite. 52.000 mensen ondertekenen De Liefdesverklaring. www.humanistischverbond.nl Geraadpleegd op 2019-01-16