Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hulst (plant)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De hulst oftewel Ilex aquifolium is een plant uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae). Het is de enige groenblijvende loofboom die van nature voorkomt in de Benelux.

Kenmerken en voorkomen

De hulst komt met name voor in beuken- en eikenbossen: de boom verdraagt een zure grond. De langzaamgroeiende boom kan tot 10 m hoog worden. De leerachtige bladeren van de hulst zijn getand en voorzien van stekels. De hulst is een tweehuizige plant; de mannelijke en de vrouwelijke bloem komen op verschillende planten voor. De bloeitijd loopt van mei tot in juni. De hulst wordt door insecten bestoven. De bessen zijn giftig.

De larven van de bladmineerder Phytomyza ilicis voeden zich in en met de bladeren van de hulst.

De hulst wordt gebruikt in hagen. De plant kan schaduw goed verdragen. Van de hulst zijn vele cultivars ontwikkeld, die vermeerderd worden door middel van stekken.

Gebruik

De bladeren en bessen worden gebruikt in kerststukjes. Hout van de hulst wordt gebruikt voor meubilair en inlegwerk. De jonge bladeren kunnen in juni worden geplukt en gedroogd. Thee die hiervan wordt getrokken, werkt koortsverlagend en urinedrijvend.[1] Hulst is in bepaalde gebieden beschermd.

Werkzame stoffen

Symboliek

Hulst is een symbolische plant vanwege zijn altijd groene verschijning. Volgens het volksgeloof beschermt hulst tegen blikseminslag en tegen vijandige machten zoals demonen en heksen. Zie ook afweerkruid.

Externe link

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Ilex aquifolium op Wikimedia Commons


Referenties

rel=nofollow