Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Hortense Clews-Daman

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Hortense Clews)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Hortense Clews geboren Daman (Leuven, 12 augustus 1926Newcastle-under-Lyme, 18 december 2006) was een Belgische verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog.

Verzet

Haar ouders Jacques en Stephanie Daman baatten een kruidenierswinkel uit in Leuven, vlak bij het kerkhof. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog hielp haar broer François geallieerde soldaten ontsnappen. Hortense smokkelde berichten, wapens en springstof in een verborgen vak van de mand op haar fiets waarmee ze koopwaar uit de winkel bezorgde.[1]

Concentratiekamp

Op 14 februari 1944 viel de Gestapo binnen en werd het gezin opgepakt. Haar vader en haar broer werden naar Buchenwald gevoerd en Hortense en haar moeder naar Ravensbrück. Haar been raakte besmet met gangreen, maar Violette Szabo redde haar.

Bij de bevrijding door de Sovjet-Unie kwamen Hortense en haar moeder onder hoede van het Zweedse Rode Kruis en zag ze haar vader en haar broer terug.

Huwelijk

In 1946 trouwde ze met de Britse sergeant Sydney Thomas Clews (27/09/1915 - 24/05/1994) die ze leerde kennen toen ze het kamp verliet. Ze kregen een dochter Julia en een zoon Christopher. Ze ging in het Verenigd Koninkrijk wonen, in Newcastle-under-Lyme, waar een "Clews Walk" naar haar is genoemd.

Nagedachtenis

De stad Leuven noemde in 2017 twee straten naar Daman en haar moeder Stephanie Vanden Eynde, nl het Hortense Damanhof en de Stephanie Vanden Eyndestraat.[2]

Biografie

In 1989 verscheen haar biografie, geschreven door Mark Bles, "Child at War: The True Story of a Young Belgian Resistance Fighter". In 1990 verscheen de Nederlandse vertaling "Een kind in oorlog. Het ware verhaal van Hortense Daman", bij Standaard Uitgeverij.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties