Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Horkisme

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Horkisme is afgeleid van het zelfstandig naamwoord hork dat lomp of onbehouwen betekent.

Het duidt een verandering in de Nederlandse cultuur aan waarin door onder meer individualisme steeds minder rekening met anderen wordt gehouden. Voorbeelden zijn in het wegverkeer -verkeershufters- en openbaar vervoer.

Herkomst

Het zelfstandig naamwoord hork is een onaangenaam persoon; onbeleefd, lomp iemand. Eerder is het verwant met horzel. Gewestelijk betekent het ‘wesp, hommel’. Een oudere theorie staat in het Van Dale Etymologisch woordenboek, dat als oorspronkelijke betekenis geeft 'dat het woord via het Bargoens is afgeleid van Jiddisch hourek (houreg*) (stugge, lompe kerel) en Hebreeuws horeeg (moordenaar).'.[1]

Anekdote

In de Kuifje-strips noemt kapitein Haddock een stugge, onbeleefde Balkanbewoner 'Balkan-hork'

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow