Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hoop

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Er is een doorverwijspagina over Hoop met mogelijke andere betekenissen.

Hoop of iets hopen is de onzekere verwachting dat een bepaalde gewenste gebeurtenis of iets anders goeds zal plaatsvinden. Er zijn twee tegengestelden van hoop: wanhoop als de kans op de gewenste gebeurtenis verkeken lijkt, of vrees als de (onzekere) verwachting een ongewenste gebeurtenis betreft. Bij valse hoop is de verwachting geheel op fantasie gebaseerd of op een gebeurtenis met een verwaarloosbare kans van optreden. Pas in huidige tijden valt met zekerheid te begrijpen dat bijvoorbeeld een hoop op een hiernamaals ijdele hoop is, vanwege dat de componenten van het brein inmiddels alomvattend zijn, wat impliceert dat iets zoals een ziel of geest niet aan de orde is. Wél mag men in alle redelijkheid hopen dat men een aangenaam, zinvol, begrepen en onder meer geliefd leven heeft gehad wanneer dat eindigt en er slechts nog gedachten en sporen resten. Dat aangaande kan men dan wél hoop hebben, dat er een voortbestaan is in het/de brein(en) van (een) ander(en). Een bijkomend effect van het benoemde begrip is dat niet gehoopt hoeft te worden dat er mogelijk een hel is.

Hoop kan passief zijn, zoals een wens, maar ook actief. In het laatste geval wordt de kans op de gewenste gebeurtenis vergroot door persoonlijke inspanningen. Vergelijk dit bijvoorbeeld met een gevangene die voortdurend werkt aan zijn ontsnapping. Daartegenover staat dan de gevangene die alleen maar wenst vrij te zijn, en de gevangene die denkt nooit meer vrij te zullen komen.

Trivia

Zie ook