Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Hoogmoedswaanzin

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoogmoedswaanzin oftewel hoogmoed hebben oftewel hoogmoedig zijn is een karaktertrek waarbij iemand zichzelf en zijn of haar kunnen overschat (opblaast), waardoor diegene zichzelf eerder belachelijk maakt, temeer doordat het voor anderen niet realiseerbaar of überhaupt mogelijk is. Vast staat dat de betreffende hoogmoed waanzin is en ruim overgewaardeerd (overdreven) is. Zelfoverschatting kan ook een uiting zijn van naïviteit of het niet kunnen laten blijken dat iets daadwerkelijk niet gedaan kan worden (niet kunnen).

Men spreekt van grootheidswaanzin (megalomanie) inzake een psychische aandoening waarbij iemand zich op een bepaalde manier
(als) groot(heid) waant.

Zie ook