Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hoofdhaar

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook : Hoofdhaar (sterrenbeeld), voor het sterrenbeeld.

Het blonde hoofdhaar van Dolly Parton (zangeres).

Hoofdhaar is de benaming voor haar dat op het hoofd van mensen groeit. Gemiddeld groeien er tussen de 100.000 en 150.000 haren op de menselijke schedelhuid, maar dit hangt af van genetisch bepaalde factoren.[1] Deze haren groeien gemiddeld 0,3 millimeter per dag, wat neerkomt op ongeveer 1 centimeter per maand. Net als het overige lichaamshaar, groeit ook het hoofdhaar volgens de zogenaamde haarcyclus.

Groei

Hoofdhaar groeit ten opzichte van de rest van de menselijke lichaamsbeharing het snelst. Bij mannen kan het hoofdhaar 40-50 centimeter lang worden, bij vrouwen kan dit oplopen tot 70-80 centimeter. Haar groeit niet oneindig, wat betekent dat lengtes van meer dan een meter niet snel voorkomen. Ook dit heeft weer te maken met de haarcyclus, die voor iedere haar verschilt: tot aan de haaruitval kan een haar 2 tot 6 jaar groeien. Vervolgens kan maximaal 12 keer een nieuwe haar worden aangemaakt. Dat betekent dat sommige mensen, vooral mannen, eerder met kaalheid te maken krijgen, dan andere.

Het aantal haren per persoon verschilt, maar kan op basis van kleur worden vastgesteld. Zo hebben blondines de meeste hoofdharen en roodharigen de minste. Zwartharigen en brunettes hebben ongeveer hetzelfde aantal hoofdharen, brunettes net iets meer.

Gemiddeld aantal hoofdharen[2]
Haarkleur Aantal haren
Blondines 140.000
Brunettes 100.000
Roodharigen 85.000

Referenties

rel=nofollow
rel=nofollow