Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hollandse Hoogte

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hollandse Hoogte is een Nederlands fotobureau in Den Haag, dat beelden van Nederlandse fotografen en buitenlandse fotobureaus levert aan kranten, tijdschriften en organisaties. De databank van Hollandse Hoogte bevat 25 miljoen beelden, waaronder nieuwsfoto's, portretten, lifestylefotografie, amusement en reisreportages.

Geschiedenis

Hollandse Hoogte werd in 1985 in Amsterdam opgericht door Dick Breebaart, Simon B. Kool, Roel Sandvoort en Louis Zaal.[1] Het bureau kwam voort uit een netwerk van fotografen dat betrokken was bij Plaatwerk, een tijdschrift voor sociale fotografie dat in de jaren tachtig op zijn hoogtepunt was. De naam Hollandse Hoogte verwijst naar een oude term uit de grafische vormgeving die de letterhoogte van loodzetsel aangaf. Vijftien jaar na de oprichting waren enkele honderden Nederlandse fotografen bij het bureau aangesloten.

In 2002 nam Hollandse Hoogte fotobureau Transworld Features over en werd daarmee ook actief in het buitenland. Hollandse Hoogte werd vertegenwoordiger in Nederland van de fotobureaus Magnum en Camera Press. In 2007 werd RBP Press, gericht op entertainmentfotografie, overgenomen. Naast de ongeveer 500 Nederlandse fotografen vertegenwoordigt Hollandse Hoogte ook circa 200 buitenlandse fotobureaus.

In 2013 besloot Wegener Media alle fotografie voor zijn dagbladtitels via het bureau af te nemen.[2] Met ANP en Novum Foto kreeg het in 2013 de opdracht voor het leveren van beeldmateriaal voor de rijksoverheid.[3] In 2015 verhuisde Hollandse Hoogte naar Den Haag.[4] In 2016 overleed Louis Zaal, een van de oprichters van het fotobureau.[5]

Fotografen (selectie)

Bij Hollandse Hoogte zijn onder meer de volgende fotografen aangesloten:

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Roel Sandvoort vertrekt bij Hollandse Hoogte, Photoq.nl, 29 december 2015
  2. º Hollandse Hoogte gaat nieuwsfotografie voor Wegener doen, PhotoQ, 3 december 2013
  3. º ANP wint strijd om rijksoverheid, NRC, 24 december 2013
  4. º Nieuwe locatie voor Hollandse Hoogte, 25 augustus 2015, VillaMedia
  5. º Rosan Hollak, Oprichter fotobureau Hollandse Hoogte overleden, NRC, 22 augustus 2016
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Hollandse Hoogte op Wikimedia Commons.

rel=nofollow