Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Windesheim (onderwijsinstelling)

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Hogeschool Windesheim)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Windesheim is een instelling voor hoger beroepsonderwijs (hbo) in Zwolle. De organisatie handelt vanuit een christelijke oorsprong en cultuur. Windesheim is de grootste aanbieder van hoger onderwijs in Noordwest-Overijssel.

Windesheim is ontstaan in 1986 door het samengaan van de sociale academie en de Academie voor de Journalistiek in Kampen, de academie voor lichamelijke opvoeding in Arnhem en de lerarenopleiding, de heao, de hts, de pabo en opleidingen verpleegkunde, HBO-J en informatica in Zwolle. Dit conglomeraat is vervolgens een bestuurlijke fusie aangegaan met de Vrije Universiteit Amsterdam, waarbij het College van Bestuur gedeeld werd, en beide instellingen uitgingen van de Vereniging VU-Windesheim. Deze constructie is in 2012 weer verlaten. Zowel de VU als Windesheim gaan nu van een eigen stichting uit (voor Windesheim is dat de Stichting Windesheim, waarvan het bestuur wordt gevormd door het College van Bestuur van de hogeschool) en de VU-vereniging heeft nog slechts een 'verbindende' functie tussen de instellingen en hun achterban.

De hogeschool biedt onderwijs op het gebied van Economie, Marketing, Communicatie en Journalistiek, Gezondheidszorg, Gedrag en Maatschappij, Toegepaste Gerontologie, Sport, Onderwijs, Kunst en Theologie, Techniek, Informatica, Logistiek en Rechten. De instelling verzorgt tevens post-hbo- en masteropleidingen en trainingen. De organisatie is als kenniscentrum actief op het vlak van onderzoek en maatschappelijke dienstverlening.

In 2005 en 2006 heeft Windesheim het Nederlands Bijbelinstituut en de opleidingen van de Pedagogisch Technische Hogeschool overgenomen.

Flevoland

Windesheim Flevoland, met vestigingen in de plaatsen Almere en Lelystad, maakt sinds 2010 deel uit van de hogeschool.

Externe link

q2929947) op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow
Edge-firefox.png 52° 30' NB, 6° 5' OL