Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Historische metrologie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meten.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Maatdam. Meten.png

De historische metrologie is een aparte tak van de metrologie, die gespecialiseerd is in de oude maateenheden uit het verleden. Historische metrologie behoort tot de historische hulpwetenschappen, die gegevens onderzoeken die vervolgens bij geschiedkundig onderzoek gebruikt kunnen worden.

Men verstaat onder historische metrologie:

  • de kennis van oude matenstelsels (inhoudsmaten, gewichten, landmaten …) en hun omrekening naar hedendaagse maateenheden.
  • de studie van andere kwesties die in verband staan met de oude maateenheden (zoals de oorsprong en ontwikkeling ervan, het doel en de zin ervan, hun geografische verspreiding, enz.)
  • de studie van oude meetinstrumenten.