Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Het mobiel Reanimatiecentrum

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het mobiel reanimatiecentrum, (Italiaans: Centro Mobile di Rianimazione o Unità mobile di rianimazione (afgekort: CMR))  of ook wel de Mobiele Intensive Care genoemd, is een speciale ambulance die wordt gebruikt voor transport tussen ziekenhuizen of verpleeghuizen, kritische of niet-stabiele patiënten, die behoefte hebben aan bijzondere assistentie, monitoring en geavanceerde zorg.

Het verschil tussen mobiele reanimatiecentra en de gemeenschappelijke ambulances wordt meestal bepaald door de specifieke interne uitrusting, de aanwezigheid van geavanceerde kleding en elektromedische apparaten en door de bemanning aan boord.

De wetgeving van de Europese Commissie voor Normalisatie identificeert de mobiele eenheid intensieve care als ambulance "type C", of , ingericht en uitgerust voor het vervoer, met geavanceerde behandeling en monitoring van patiënten[1]; echter, volgens de italiaanse wet, worden alle ambulances die kunnen worden omgevormd tot CMR, worden geclassificeerd als "type A"[2].

Normaal gesproken, wordt de CMR niet gebruikt voor de dienst 118, een Italiaans noodnummer,

Bemanning

In tegenstelling tot het personeel van de normale reddingsambulances, moet de bemanning van een mobiel reanimatiecentrum bestaan uit gezondheidspersoneel en technisch personeel van reddingswerkers.

Aan boord van het CMR zijn:

  • een arts van een ziekenhuis afdeling van Intensive Care, vaak een anesthesist;
  • een verpleegkundige, ook afkomstig van de Intensive Care
  • een of meer hulpverleners, getraind en opgeleid voor het speciale type dienst door de vrijwillige organisatie of vereniging die de Ambulance beschikbaar stelt, die samenwerkt en het gezondheidspersoneel bijstaat en de bedieningselementen die zich aan boord van het voertuig bevinden, kent en gebruikt. Normaal bestaat de bemanning uit 2 reddingswerkers, van wie één de rol van Bestuurder zal zijn en de andere de Hulpverlener en samen met de Dokter, die de rol van hoofdbemanning op zich neemt, en Verpleegster in het sanitaire compartiment zal blijven en hen zal helpen assistentie indien gevraagd.

Referenties

  1. º CEN NL 1789:2007, artikel 3.3.3, Voertuigen, artsen en hun uitrusting – Ambulances
  2. º Sjabloon:Normattiva
rel=nofollow