Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Het Volk (Nederland)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Volk was een socialistisch dagblad in Nederland. Het was gevestigd te Amsterdam en verscheen voor het eerst op 2 april 1900.

Al in 1899 was men begonnen met de voorbereidingen. Financiële steun kwam van de oudere en kapitaalkrachtiger Duitse zusterpartij Sozialdemokratische Partei Deutschlands. Er werd een uitgeverij opgericht met de naam De Arbeiderspers. Hoofdredacteur werd politiek leider van de SDAP Pieter Jelles Troelstra, in 1903 na een conflict vervangen door P. L. Tak.

In 1902 schreef de krant een prijsvraag uit om een tekenaar te vinden voor een wekelijkse politieke prent in het zondagsbijvoegsel Het Zondagsblad. De prijsvraag werd gewonnen door Albert Hahn, die vervolgens een vast dienstverband kreeg. Andere bekende medewerkers waren Fritz Behrendt, Jan Liber en Inte Onsman (onder het pseudoniem Leckie Down).

In 1931 betrok de krant een nieuw gebouw aan het Hekelveld in Amsterdam, in de volksmond ’De rode burcht’ genoemd. In Den Haag verscheen een editie onder de naam Vooruit, waaraan Simon Carmiggelt was verbonden.

Na de Duitse inval in 1940 probeerden directie en redactie hun zelfstandigheid veilig te stellen, naïef vertrouwend op toezeggingen van de bezetter. Op 20 juli 1940 echter nam de NSB’er Rost van Tonningen het bedrijf over. De krant werd na de Tweede Wereldoorlog voortgezet onder de naam Het Vrije Volk.

Via de krantensite van de Koninklijke Bibliotheek zijn de jaargangen 1910-1920 vrij doorzoekbaar.