Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hermann von Soden

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Freiherr[1]Hans Karl Hermann von Soden (Cincinatti, 16 augustus 1852Berlijn, 15 januari 1914) was een luthers theoloog. Hij had vooral invloed door zijn systeem van catalogisering van de manuscripten van het Nieuwe Testament.

Leven

Hermann von Soden was de op één na oudste zoon van de jurist Theodor Freiherr von Soden (1825–1913) en de lerares Clementine Camerer (1826–1893). Theodor, afkomstig uit Stuttgart, was in de vroege jaren 1850 leraar in Cincinatti en keerde in 1856 terug naar zijn geboortestreek, naar Esslingen am Neckar. Zijn jongere zus, Eugenie von Soden, geboren in Esslingen in 1858 in Esslingen, werd schrijfster en zette zich in voor vrouwenrechten.

Hermann studeerde aan de Universiteit van Tübingen. In 1881 werd hij als predikant naar Dresden beroepen. Later was hij aartsdiaken aan de St. Jacobi in Chemnitz.

Vanaf 1888 was hij de eerste pastor van de Jerusalemkirche in Berlijn. Twee jaar later doceerde Von Soden het Nieuwe Testament aan de Universiteit (als privaatdocent). In september 1893 werd hij daar benoemd tot buitengewoon hoogleraar en in 1913 als hoogleraar.

Von Soden introduceerde een nieuwe notatiemethode voor de manuscripten van het Nieuwe Testament en ontwikkelde een nieuwe theorie over de tekstgeschiedenis. Hij stelde dat er in de 4e eeuw drie recensies van de tekst in omloop waren, die hij K, H en I noemde. Na vast te stellen wat de tekst van I, H en K was, reconstrueerde hij aan de hand daarvan een hypothetische tekst, I-H-K, waarvan de drie recensies konden afstammen en probeerde aan te tonen dat schrijvers uit de tweede en derde eeuw deze versie gebruikten.

Op 15 januari 1914 overleed Freiherr Hermann von Soden op de leeftijd van 62 jaar in Berlijn als gevolg van een ongeluk bij het instappen in de metro.[2] Hij werd begraven op de begraafplaats II van de Jerusalems- en Neue Kirche in Berlijn-Kreuzberg.

Zijn zoon Hans von Soden was een belangrijk kerkhistoricus; zijn kleinzoon Wolfram von Soden maakte faam als assyrioloog.

Werken

Zijn belangrijkste werk is:

 • Die Schriften des Neuen Testaments in ihrer ältesten erreichbaren Textgestalt hergestellt auf Grund ihrer Textgeschichte. 4 delen, Berlijn 1902–1913.

Andere werken:

 • Palästina und seine Geschichte, sechs volkstümliche Vorträge, Leipzig 1899. 3e verbeterde oplage, 1911.
 • Die Briefe an die Kolosser, Epheser, Philemon; die Pastoralbriefe, 2e verbeterde en uitgebreide oplage, bewerkt door H. von Soden. Freiburg i. Br. 1893.
 • Die wichtigsten Fragen im Leben Jesu, Ferienkurs-Vorträge (vakantiecursus-lezingen) Berlijn 1904, 2e verbeterde oplage, Berlijn 1909.
 • Hebräerbrief, Briefe des Petrus, Jakobus, Judas, 3e verbeterde en uitgebreide oplage, Freiburg i. Br. 1899.
 • Hat Jesus gelebt? aus den geschichtlichen Urkunden beantwortet von Hermann von Soden, Berlijn 1910.
 • Urchristliche Literaturgeschichte, die Schriften des Neuen Testaments, Berlijn 1905.

Verwijzingen

 1. º De titel ’Freiherr’ komt ongeveer overeen met ’baron’.
 2. º B. M. Metzger, B. D. Ehrman, The Text of New Testament
rel=nofollow
 
rel=nofollow